szerző:
Eduline

Ukrajnában a tornaórákon előforduló halálesetek nagy száma miatt megvizsgálják valamennyi iskolás diák egészségi állapotát – jelentette be Dmitro Tabacsnik ukrán oktatási miniszter szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető elmondta, hogy még a következő tanév kezdete előtt a tanulók száz százalékát orvosi vizsgálatnak vetik alá, minden iskolás egészségügyi nyilvántartó lapot kap, s csak ezután következhet a tanulók kötelező tornagyakorlatainak testre szabása. Hozzátette: a többségnek legalább heti 3-4 alkalommal kell testnevelési órán részt vennie, de a gyenge egészségi állapotú tanulókat egyszerűen fel kell menteni – adta hírül az rbc.ua ukrán üzleti hírportál.

A miniszter úgy vélte, több oka is van, hogy megszaporodtak a halálesetek az iskolai tornaórákon, de a fő gond szerinte az, hogy pénzhiány miatt nem sikerült végrehajtani azt a két évvel ezelőtti kormányrendeletet, amely minden tanintézetbe iskolaorvost helyezett volna.


Az ukrán iskolások egészségi állapotának felmérését az oktatási minisztérium azt követően rendelte el, hogy a napokban egy Odessza megyei iskola tornaóráján, futballozás közben összeesett és meghalt egy 15 éves fiú. Az országban az idén ez volt az első ilyen eset, de 2008-ban hét iskolás halt meg testnevelési órákon. Az oktatási tárca ekkor betiltotta a terepfutást, tavaly pedig mintegy felére csökkentette a tanulók kötelező testgyakorlatokkal való terhelését.

 
mti/eduline