szerző:
Edupress

Magyar, francia és egyesült királysági fotóművészek nyerték meg a kreativitás és innováció európai éve keretében "Képzelj el egy új világot!" címmel megrendezett fotópályázatot. Az első díjat Halász Dániel, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója nyerte el, Szabó Balázs pedig közönségdíjat kapott. A nyertes fotósok november 10-én vették át díjaikat Brüsszelben, ahol alkotásaikat ki is állították.

Halász Dániel egyik fotója
©

A júniusban meghirdetett fotópályázatra 1500 fotós 5000 fényképet küldött be az Európai Bizottsághoz. A megmérettetésen valamennyi uniós tagállam, tagjelölt ország, illetve Izland, Liechtenstein és Norvégia fotósai - profik és amatőrök egyaránt - részt vehettek, a jelentkezés nem volt korhatárhoz kötve. A fotósok feladata olyan eredeti alkotás benyújtása volt, amelyen keresztül kifejezik, hogyan vizionálják az "új világot", és mit jelent számukra a kreativitás és az innováció.

Első helyen végzett Halász Dániel, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem hallgatójának "Képzeletbeli napló" (Imaginary Diary) portfoliója. A nyertes munka olyan képekből álló komplex portfolió, amelyek nagy hatással alkalmazzák a képeslapok stílusjegyeit.

A második helyezett James Naylor fotója

A második helyezettnek járó díjat James Naylor (Egyesült Királyság) kapta "A 2109-es osztály" című portfoliójáért. Az alkotás egy képzeletbeli egyesült világ optimista megjelenítése. "A 2109-es osztály" egy középiskolai évkönyv formájában mutatja meg a jövő generációi által képviselt kultúrák keveredésének pozitívumait.

A harmadik helyet Vincent Bitaud (Franciaország) szerezte meg "Az autómentes város" (Car(e)less City) című portfoliójával. Alkotásával Bitaud megkérdőjelezi az általunk jelenleg ismert város szerkezetét.

A közönségdíjat a magyar Szabó Balázs "Hősök" (Heroes) című képe kapta. Az alkotást a zsűri által előválogatott 30 fotó közül az európai közönség választotta ki október folyamán, online szavazással, amelyre a "Képzelj el egy új világot!" honlapon nyílt lehetőség. A négy nyertes mindegyike fotósfelszerelést kapott, amelynek értéke összesen 15.000 euró. A díjazottak továbbá meghívást kaptak a kreativitás és innováció európai évének Stockholmban megrendezett, decemberi záróeseményére. A képeknek december 1. és 31. között az Európai Bizottság Madou épülete ad otthont a kiállításnak, majd a kiállítás 2010-ben európai körútra indul. A kiállított fotók között a győztesek portfoliói, a közönségdíjas kép, valamint további 29 fotó szerepel. A verseny hivatalos honlapja: www.imagine2009.eu

edupress