szerző:
Edupress

A legszínvonalasabb romániai felsőoktatási intézménynek nevezte a Babes-Bolyai Tudományegyetemet egy német tanácsadó cég és egy romániai hetilap. A közösen elkészített rangsorban 2,30 ponttal bizonyult a legnívósabbnak a kolozsvári székhelyű intézmény, melyet másodikként (2,33 pont) a Bukaresti Egyetem követ. A felmérés során 84 egyetemet vizsgáltak az üzleti szféra és az egyetemet végzettek véleménye alapján - írja a Krónika című kolozsvári napilap szerdai száma.

A Capital üzleti és pénzügyi hetilap, valamint a német Kienbaum Management Consultants rangsorának valamennyi szempontja szerint a BBTE a legnívósabb intézmény Romániában, amit a Bukaresti Egyetem után a harmadik helyen az Erdélyben található és Brassóban székelő Transilvania Egyetem követ 2,36 ponttal. Mellette az első húszban még hat erdélyi felsőoktatási intézmény szerepel. Ötödik lett a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem (2,44 pont), tizenegyedik a kolozsvári Műszaki Egyetem (2,59 pont), tizenkettedik a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem (2,68 pont), tizennegyedik a temesvári Nyugati Egyetem (2,68 pont), tizenhatodik a szintén temesvári Műszaki Egyetem (2,75 pont), míg tizenhetedik a nagybányai Északi Egyetem (2,9 pont).

A nemzetközi rangsorolási elveket szem előtt tartó felmérésből továbbá kiderül: a vidéki intézmények a fővárosiak előtt állnak. A szempontok között hangsúlyt kapott a külső megítélés, a bizalom és az elégedettség, az intézményeket pedig egytől négyig értékelték, ahol az egy a nagyon jó véleményt, a négy pedig az elégtelen minősítést jelentette. A felmérés az elméleti oktatásra, a gyakorlatra, az idegen nyelv tanítására kérdezett rá.

edupress