szerző:
Eduline

Az ínséges időkben néhány szakterületen nagy a bőség.

A hvg.hu NetHangulat index tavaly nyár óta folyamatos csökkenésben van, ami nem csoda a főcímek láttán: leépítések, elbocsátások, felszámolások, csőd, fizetésképtelenség. Az idei első negyedévben a munkanélküliségi ráta elérte a 9,7%-ot. Ami azt jelenti, hogy az emberek nagyobbik részét foglalkoztatják valahol. Sőt, bizonyos szakmák egyenesen aranykorukat élik a gazdasági hanyatlásban:

 

Könyvvitel: a rossz gazdasági helyzetben a cégek és az egyének is arra törekednek, hogy minden egyes forintot pontosan elszámoljanak.

 

Oktatás: a válságos időkben utcára került munkaerő esélye az elhelyezkedésre az átképzésekben, továbbképzésekben rejlik, emellett a cégen belüli hatékonysági problémákra ilyenkor derül fény, ezért a belső képzések, fejlesztések szintén fontosak a túléléshez.

 

Szórakoztatás: a nagy gazdasági világválság idején a filmipar virágzott, az emberek a moziban találták meg azt, ami az életükből hiányzott. Nos, ez most sem lehet másként: a film, videojáték, sport és a kreatív művészet nem fog csődbe menni.

 

Szerviz: napjainkban az emberek sokkal inkább törekednek javaik megtartására, ilyenkor szinte ökölszabály, hogy csere helyett a javítást választják. A hanyatlásban egy 12 éves autó is megteszi, a csepegő vécéhez is inkább szerelőt hívnak. A gyárakban sincs másként: egy nagyobb egységet inkább javíttatnak, cseréről szó sem lehet.

 

Alternatív energia: noha a nap- és a szélenergiáról hangos a média, az elkövetkezendő 10 évben, a nukleáris iparban lesz a legtöbb állásajánlat.

 

Egészségügy: tény, a válságban az emberek többet törődnek az egészségükkel. Ápolók, belgyógyászok, fogászok, szemészek, gyógyszerészek, gyógytornászok kerestetnek.

 

Jog: tuti területek a diszkrimináció, bevándorlás, zaklatás – szakértőkből hiány várható.

 

Rendvédelem: soha máskor nem lesz rá akkora szükség, mint a válság legmélyén.

 

Gondozás: a baby boomos generáció bizony elöregszik, a gondozás és ápolás területeken sosem lesz minden állás betöltve.

 

Szesz- és szexipar: ez a két ágazat sosem megy csődbe.

 

Vallás: a nehéz időkben sokan fordulnak lelki megnyugvásukért a hit felé.

 

Adósságkezelés, behajtás: ahogyan nő a fizetésképtelenség, úgy van egyre nagyobb szükség a tartozások karbantartására.