szerző:
Edupress

Oktatást, problémamegoldó szaktanácsadást nyújtanak a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának (MÜTF) oktatói kárpátaljai és erdélyi vállalkozók számára. A minisztériumi támogatással megvalósuló programokon ingyenesen vehetnek részt a versenyképességüket megőrizni kívánó kis- és közepes cégek. Az intézmény kezdeményezése a határ menti együttműködések további fejlődését teszi lehetővé.

"Oktatóink egyben magas szintű szakértők, akik a pénzügyi szektorból és különböző vállalatok vezetői közül kerülnek ki" - igazolta dr. Gaál Béla, a MÜTF tudományos rektorhelyettese, hogy a főiskola által szervezett EU Megfelelési és Tudásközpont Program keretein belül a határon túli vállalkozók valóban gyakorlatias válaszokat kaphatnak kérdéseikre. Ezt támasztja alá az érdeklődők magas száma mind Erdélyben, ahol saját tagozattal is rendelkezik a főiskola, mind Kárpátalján - tette hozzá a rektorhelyettes.

A főiskola több módon segíti a kisvállalkozások kompetitív piacon való életben maradását. Előre megbeszélt időpontokban, a főiskola tatabányai székhelyén személyes szaktanácsadást nyújtanak a konkrét kérdések megválaszolására, így például a vállalatalapítás, a szerződésmódosítás, vagy az új könyvviteli szabályokat érintő ügyekben. "Rendszeresen tartunk előre meghatározott témákban oktatásokat is, illetve a felvetődő speciális problémákra szakértőink a helyszínen dolgoznak ki fejlesztési stratégiákat" - vázolta a program három szintjét dr. Gaál Béla.

A felmerülő költségeket a főiskola és a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium között évente megújítandó pályázat pozitív elbírálása nyomán a minisztérium finanszírozza. Kárpátalján például mintegy két éve van jelen a MÜTF, mely abban segíti a helyi kis- és közepes vállalkozásokat, hogy sikeresen felkészüljenek az Európai Unióhoz való csatlakozás jelentette kihívásokra.

Ezzel a határ menti együttműködések további fejlődését teszi lehetővé az intézmény, Magyarország ugyanis a negyedik legnagyobb befektető Kárpátalján. Ukrajna uniós csatlakozása ugyan még nincs napirenden, a magyar határ mellett fekvő terület azonban számos történelmi, nyelvi, kulturális szállal kötődik hazánkhoz. A további kooperáció eredményessége pedig függ attól, miként tudja kihasználni a szomszédos ország a későbbiekben az Unió által felkínált pályázati rendszer nyújtotta lehetőségeket. Ennek megfelelően a MÜTF programjain az EU intézményrendszeréről, a pályázati forrásokról, a regionális együttműködések típusairól, a pénzügyi tervek elkészítéséről és a gazdaság főbb jellemzőiről is bővebb információkat szerezhetnek a vállalkozások.

(www.edupress.hu)