szerző:
Edupress

Az öntészeti szakirányú képzést és a kutatási-fejlesztés együttműködését célzó, valamint a gyakorlati oktatást is biztosító Öntészeti Kutató-Oktató Labor Innovációs Centrum (ÖKOLIC) kialakításáról és működtetéséről kötött hosszú távra szóló megállapodást a Miskolci Egyetem a Magyar Öntészeti Szövetség tagvállalataival szeptember 23-án.

Az együttműködési megállapodások kapcsolódnak a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében a tudáshasznosulást, tudástranszfert segítő eszköz-, és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése című pályázati tevékenységhez. A Miskolci Egyetem TÁMOP pályázatának öntészeti mintaprojektjében a fejlesztés célcsoportja a hazai öntvénygyártó ipar, melynek elvárt szintű működéséhez és fejlődéséhez nélkülözhetetlen a korszerű szakmai oktatás és kutatás, a technológiai tudás-transzfer szolgáltatások igénybevétele.

A magyarországi öntőiparnak egyetlen hazai kutatóbázisa a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán működő Metallurgiai és Öntészeti Tanszék, mely országosan egyedülálló központja az öntészeti diplomás szakemberképzésnek. A hazai öntőipar fejlesztésigényes társaságai szoros együttműködést alakítottak ki a Metallurgiai és Öntészeti Tanszékkel.
A kutatási együttműködés fő szervezeti keretét az elmúlt három évben a Mechatronikai és Anyagtudományi Kooperációs Kutató Központ (MeAKKK) biztosította. A MeAKKK második ciklusában 2005 és 2007 között, két témacsoportban 11 öntvénygyártó társaság vett részt konzorciumi tagként. A három évre jutó vállalati kutatási befizetés meghaladta a 60 millió forintot.A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán működő Metallurgiai és Öntészeti Tanszék több öntészeti hazai és nemzetközi oktatási és kutatási projektben vett részt és végzett sikeres együttműködést. A tanszék széles körű szakmai oktatási kapcsolatrendszert épített ki a hazai vállalatokkal. Az oktatásfejlesztés területén kiemelkedő a szakképzési fejlesztési támogatás, mely az elmúlt években pótolta a korábbi időszakban hiányzó műszerberuházást. Az öntészeti szakképzési fejlesztési támogatás 2004-2007 közötti összege 107 millió forint volt.

A kar oktató- és kutatómunkáját ugyanakkor jelentős mértékben megújítja a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program. A felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastrukturális és informatikai fejlesztések támogatása a Miskolci Egyetemen című, 6,5 milliárd forint összegű pályázati forrás. A TIOP pályázati projekt keretében számos nagyszabású, a becslések szerint csaknem 300 millió forint értékű fejlesztés érinti a Metallurgiai és Öntészeti Tanszéket is.

(www.edupress.hu)