szerző:
Eduline

Már összeülhettek a családi kupaktanácsok, a baráti társaságok, hogy áttanulmányozzák az idén csaknem ezer oldalon megjelent Felsőoktatási felvételi tájékoztatót, amelyben számos alapszak, 85 mesterszak és további felsőfokú szakképzések listáját böngészhetik a pályaválasztók. A döntés nem csak a kb. százezer potenciális jelentkezőt, hanem családjukat is érinti.

Intézményekben nincs hiány, a legtöbb tudományterültet számos egyetemen és főiskolán hallgathatják a diákok. A választás szabad, a kérdés már csak az, melyik a legmegfelelőbb intézmény, vagy szak az adott jelentkező számára. A legnépszerűbb képzések változatlanul a gazdasági, a bölcsészet- és társadalomtudományi, valamint a műszaki területről kerülnek ki.

Az intézmények felismerték a jelentkezőkben felmerülhető bőség zavarát, ezért igyekeznek minél részletesebben bemutatni a kínált képzéseket - leghatékonyabban a nyílt napokon - , az intézményi infrastruktúrát, a hallgatói és tudományos életet, az oktatói gárdát, valamint az elnyerhető térítéseket és juttatásokat (ösztöndíjak). A jelentkezőknek érdemes figyelembe venni a választáskor a választott intézményben megszerezhető diploma munkaerő piaci értékét, az elhelyezkedési arányt, gyakorlati helyek számát, a karrier centrum aktivitását, valamint nem utolsó sorban a hallgatóbarát szolgáltatásokat, mint pl. az online ügyintézés vagy az interneten elérhető tananyag lehetőségét.

Kiindulási pont lehet a novemberben megjelent HVG különkiadvány, a Felvi-rangsor, amely több szempont szerint állította sorrendbe a hazai intézményeket.
Ez azonban csak egy tájékozódási pont, hiszen minden intézménynek más az erőssége. Az összesített rangsor alapján az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara van az első helyen, de Hiller István például a közelmúltban a Zsigmond Király Főiskolát nevezte a legdinamikusabban fejlődő intézménynek, amely az oktatói gárdáját vizsgálva a negyedik helyen áll a Felvi-rangsorban.
Azon kutatások, melyek a diplomakövetéssel foglalkoznak - ZSKF TTK felmérése 2007. november - a vizsgált intézmények közül a Budapesti Műszaki Főiskolát és a Zsigmond Király Főiskolát említi szinte holtversenyben elsőként a frissdiplomások kezdő fizetésének rangsorában (121-122 ezer ft/hó).

Sokszor felmerül azonban a kérdés, hogy vajon egy frissen végzett 18 éves tudja-e merre tovább. Bizonyára sokaknak van konkrét elképzelésük jövőjükről, vannak, akiket családjuk presszionál valamely szakma elsajátítására, de jelentős a számuk azon fiataloknak is, akiknek nincs kialakult jövőképük, nem tudják, mit tanuljanak, csak azt, hogy tanulni szeretnének. 
Az Országos Felsőoktatási Információs Központ pályatanácsadója mellett többek között a Zsigmond Király Főiskola is felismerte az igényt, hogy egyéni pályaorientációs tanácsadással várja a jelentkezőket, így a január 8-án és február 5-én rendezett nyílt napon egyúttal választhatják ki a jelentkezők a számukra legalkalmasabb szakot és nyerhetnek részletes betekintés az intézmény életébe. A Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Főiskolai Kar január 9-én várja az érdeklődő fiatalokat részletes szakismertetéssel és a kar bemutatásával, a Szolnoki Főiskola pedig január 9-étől három hétig minden szerdán bemutat egy-egy kart az intézmény kínálatából.

A szakok részletes leírását a felvi.hu oldalon található szakleírások menüpont alatt is megtalálhatják a jelentkezők, valamint a január 18-19-én megrendezett Educatio kiállításon is nézelődhetnek a felvételizők.

A Nyílt Napokról bővebb információ: www.felvi.hu, www.edupress.hu, www.zskf.hu , www.bmf.hu