szerző:
Eduline

A U.S. News most kiadott felsőoktatási rangsorában öt magyar egyetem is bekerült a legjobbak közé. A listát idén a Harvard vezeti.

A Harvard a világ legjobbja
©

A U.S. News 750-es rangsorát a Harvard vezeti, a második a Massachusetts Institute of Technology (MIT), a harmadik pedig a Berkeley. A lista összeállításakor elsősorban az intézmények tudományos elismertségét vették figyelembe, többek közt azt, hogy milyen helyezést értek el a Thomson Reuters akadémiai elismertségi listán, milyen kutatási eredményeket és publikációkat tudnak felmutatni, milyenek az idézettségi mutatók, illetve hány PhD-fokozatot szerzett hallgató tanult az adott egyetemen.

A magyar felsőoktatási intézmények közül tavaly még csak az Eötvös Loránd Tudományegyetem került fel a listára, most azonban további négy magyar egyetem is fenn van. Az ELTE a 465., a Debreceni Egyetem az 585., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 722., a Semmelweis Egyetem a 736., a Szegedi Tudományegyetem pedig a 745. helyen áll.

 

Az európai intézmények közül két brit egyetem került be az első 10-be, az Oxford és a Cambridge. A teljes listát itt nézhetitek meg.

Az elmúlt időszakban több rangsort is kiadtak. Az élen van változás, a Harvard nem mindenhol egyeduralkodó. A Times Higher Education (THE) 2015-2016-os világrangsorát itt találjátok. Négy magyar egyetem került fel a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb, 2015/2016-os felsőoktatási világrangsorára, amelyet innen érhetsz el. A Webometrics (Ranking Web of World Universities) legfrissebb, 2015-ös rangsorát itt találod.