szerző:
Eduline

Ha még nem hallottatok róla, akkor, azért, ha pedig már a jelentkezést tervezitek, azért érdemes elolvasni mindent, amit tudni kell a Tudományos Diákköri Konferenciáról. Most megtaláljátok egy helyen az összes fontos információt.

Mi is az a TDK?

©

 

A TDK szó jelentése sokak számára még ismeretlen, azonban a nem túl bonyolult Tudományos Diákköri Konferenciát rejti magában. 

Mire jó?

A konferencia keretén belül a hallgatók tudományos kutatási munkát végezhetnek, amit először a saját felsőoktatási intézményükben értékelnek. Egy általuk választott témavezetővel és meghatározott témában kell kutatni, és ennek eredményeit később előadni az iskolai megmérettetésen (ez a TDK). A legjobbak ezután továbbjuthatnak az országos versenyre az OTDK-ra (Országos Tudományos Diákköri Konferenciára).

Megtanulhatjátok, milyen tudományos szöveget írni, gyakorolhattok a szakdolgozatra, sőt el is kezdhetitek azt. Ha mindez nem lenne elég, az önéletrajzotokban is jól mutathat a részvétel, nem beszélve az OTDK helyezésért járó kiváltságokról és jutalmakról.

Minden, amit az Arany János Tehetséggondozó Programról érdemes tudni

Hogyan szerezhetnek támogatást a rászoruló vagy hátrányos helyzetű diákok, akik szeretnének részt venni később a felsőoktatásban? Összegyűjtöttünk mindent, amit az Arany János Tehetséggondozó Programról tudni kell. Mi az az Arany János Tehetséggondozó Program? A program célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű, tehetséges diákok továbbtanulását.

Milyen témák vannak?

Szinte az elképzelhető összes témában lehet pályázni. Érdemes mindenféleképpen olyan témát választani, ami igazán érdekel, amiben el tudtok mélyedni és új kutatásokat, méréseket tudtok készíteni. A megvalósítás lehetőségei mind a saját ötleteitekre vannak bízva. Legtöbben a szakdolgozatuk témáját választják TDK-ra is, de ez természetesen nem kötelező. Azonban ha még is úgy döntötök, hogy a jövőbeli szakdolgozatotokat kezditek el kidolgozni, nagyon sok idő spórolhattok az utolsó évben.

Mikor van pontosan a TDK?

Az egyetemek általában az ővi félév végén szervezik meg a saját kari versenyeiket, az OTDK-t pedig két évente szervezik, mindig más városban tartják a különböző szekciók megmérettetéseit. A következő OTDK-ra 2019-ig várnotok kell, azonban az egyetem saját TDK versenyeiről még nem késtetek le, természetesen erről bővebben a saját oktatóitoktól és az egyetemen érdeklődhettek.

Nehezen használható a a tanárok szerint az elektronikus tanulmányi rendszer

Bár az őszi félév már elkezdődött, több iskolában arra panaszkodnak: akadozik az állami e-napló bevezetése - derül ki a Magyar Nemzethez eljutott pedagógusi jelzésekből. A Krétát, vagyis a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszert még 2016 nyarán vezették be a Klebelsberg Központ által fenntartott intézményekbe.