szerző:
Eduline

A Pécsi Tudományegyetem is felkerült az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort megjelentető SanghaiRanking frissen kiadott szakterületi listájára. Az intézményt a világ 500 legjobb egyetemét összesítő listán a 401-500. helyre sorolták a klinikai orvostudomány területén.

©

2017 óta állítják össze a tudományterületi listát, 54 szakterületet rangsorolnak, az értékelés százpontos rendszerben történik, főként publikációs tevékenységre jellemző indikátorok szakterületre jellemző súlyozásával mérnek, figyelembe véve a közlemények számát és azok megjelenési helyét a szakirodalomban, az idézettséget, a nemzetközi együttműködésben készült közlemények arányát, valamint az adott szakterületen elérhető jelentős díjak számát - olvasható az egyetem közleményében.

Évről évre több lista és rangsor jelenik meg a meghatározó nemzetközi szaklapokban, természetesen nyomon követjük ezeket. A legtöbb rangsor a publikációk és a hivatkozások száma, a Nobel- és más kiemelkedő tudományos díjjal rendelkező oktatók és hallgatók száma, az ipari bevételek alapján áll össze. Így előfordulhat, hogy nehezen értelmezhető egy adott rangsor a klasszikus egyetemek esetében, noha az érték, amit képviselnek felbecsülhetetlen”- fogalmazott Miseta Attila rektor.

"Jelen esetben ez az elismerés a klinikai orvostudománynak szól. Nemzetközi környezetben mért erős versenytársaink vannak, és ebben a versenyben törekszünk a komoly sikereket elért kutatókat, oktatókat megtartani, a fiatal tehetségeket helyzetbe hozni" - tette hozzá.

Friss egyetemi rangsor: kiemelkedő helyen a Semmelweis Egyetem

Az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort megjelentető SanghaiRanking frissen kiadott szakterületi listáin több kategóriában is szerepel a Semmelweis Egyetem. Az intézményt a világ 500 legjobb egyetemét összesítő listán a 201-300. helyre sorolták a klinikai orvostudomány területén, és idén először az orvostechnológia területén is ugyanilyen jó minősítést kapott.