szerző:
Eduline

Kinek jár alaptámogatás, Bursa Hungarica vagy tanulmányi ösztöndíj? Utánajártunk, hogy egyetemistaként, főiskolásként milyen támogatásokra és ösztöndíjakra pályázhattok.

Alaptámogatás

A felsőoktatási tanulmányok első évében egyszeri alaptámogatást igényelhettek, ha állami ösztöndíjas, nappali tagozatos képzésben tanultok. Ez az összeg a felsőoktatási szakképzés, alap- és osztatlan képzés esetén a hallgatói normatíva 50 százaléka (59 500 forint), mesterképzés esetén 75 százaléka (89 250 forint). Alaptámogatást a fogyatékossággal élők vagy egészségi állapotuk miatt rászorultak, hátrányos helyzetűek, halmozottan hátrányos helyzetűek, családfenntartók, nagycsaládosok, félárvák, árvák kaphatnak, illetve azok a hallgatók, akik nagykorúságuk előtt gyámság alatt álltak.

Tanulmányi ösztöndíj

Tanulmányi ösztöndíj a második félévtől az állami ösztöndíjas hallgatónak jár, az előző szemeszterben nyújtott teljesítményük (számít a kreditek száma és az osztályzat is) alapján. Ilyen támogatást legfeljebb az állami ösztöndíjas hallgatók ötven százaléka kaphat, havi összege pedig nem lehet kevesebb a hallgatói normatíva öt százalékánál (ez jelenleg 5950 forint). Az ösztöndíj öt hónapra szól, a szeptemberi, illetve februári összeget az októberivel, illetve márciusival együtt utalják.

Rendszeres és rendkívüli szociális ösztöndíj

A nappali tagozatos, állami ösztöndíjas hallgatók, illetve azok pályázatnak rendszeres és rendkívüli szociális ösztöndíjra, akik tanulmányaikat támogatott formában kezdték meg, és a megkezdett félévek száma alapján jogosultak lennének az állami ösztöndíjas képzésre.

A rendszeres szociális ösztöndíjra félévenként pályázhattok, az ösztöndíjat pedig havonta utalják a fogyatékossággal élő vagy egészségi állapotuk miatt rászorult, halmozottan hátrányos helyzetű, családfenntartó, nagycsaládos vagy árva hallgatóknak.

A támogatás havi összege nem lehet alacsonyabb a hallgatói normatíva 20 százalékánál (23 800 forint), a hátrányos helyzetű, korábban gyámság alatt álló, illetve félárva diákoké pedig a normatíva 10 százalékánál (11 900 forint). Azt, hogy ki jogosult rendszeres szociális ösztöndíjra, azt az intézmény térítési és juttatási szabályzatában meghatározottak szerint állapítják meg.

Ha váratlan esemény – baleset vagy állás elvesztése – miatt romlik a hallgató szociális helyzete, akkor pályázhat rendkívüli szociális ösztöndíjra. Ez egyszeri juttatás, a kérelmekről havonta egyszer hoznak döntést.

©

Köztársasági ösztöndíj

A legjobb teljesítményű hallgatók pályázhatnak köztársasági ösztöndíjra is: a felsőoktatási intézmények általában azokat a hallgatókat választják ki, akiknek több nyelvvizsgájuk van, tudományos lapokban publikálnak, indulnak az OTDK-n, önkéntes munkát végeznek, sőt az elbíráláskor a közéleti és sportteljesítményt is figyelembe veszik, ezen az összpontszám tíz százaléka múlhat.

Ha megfeleltek ezeknek a feltételeknek, nappali alapképzésen, mesterképzésen vagy egységes, osztatlan szakon tanultok, legalább két félévre bejelentkeztetek már, és legalább 55 kreditet szereztetek, érdemes benyújtani a pályázatot. Az állami ösztöndíjas státusz ugyanakkor nem feltétel: akkor is próbálkozhattok, ha önköltséges formában tanultok. Az ösztöndíjat minden évben tavasszal írják ki, 10 hónapig havi 34 ezer forintot utalnak.

Bursa Hungarica

Az önkormányzatok és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös pályázatát minden évben ősszel írják ki: hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló diákok pályázhatnak, akik főiskolára, egyetemre járnak, vagy a következő tanévben szeretnék megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat. Utóbbiak csak akkor kaphatnak támogatást, ha bekerülnek valamelyik felsőoktatási intézménybe.

A támogatást alap- vagy mesterszakos hallgatók, egységes, osztatlan képzésben és felsőfokú szakképzésben részt vevő diákok egyaránt megkaphatják - önköltséges hallgatók is pályázhatnak, esti és levelező tagozatosok azonban nem. A támogatás havonta 5-6000 forint, és tíz hónapig jár. Bővebb informáciükat itt találtok.

Út a felsőoktatásba

Ösztöndíjat vagy önköltség-támogatást kaphattok, ha pályáztak az Útravaló-MACIKA programba tartozó Út a felsőoktatásba ösztöndíjra. A pályázat célja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, kiemelten a roma hallgatók felsőoktatási esélyegyenlőségének javítása, tanulmányaik megkezdésének támogatása.

Klebelsberg Képzési Ösztöndíj

A tanári pályát tennék vonzóbbá a  Klebelsberg Képzési Ösztöndíjjal, amelyre az osztatlan tanárszakos hallgatók pályázhatnak. A támogatás összege havi 25-75 ezer forint között mozog. Ez az összeg az első két félévre jár, utána a kreditindex alapján határozzák meg a juttatást.

A pályázatot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ írja ki, idén az 529 pályázó közül összesen 437-en kapnak támogatást. Elbíráláskor a fő szempont a hiányszakok pedagógusigénye mellett a felvételi eredmény, a munkavállalási régió érintettsége és a szociális helyzet volt.

©

Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj

Az ösztöndíjjal azokat a sportolókat támogatják, akik egyetemen vagy főiskolán tanulnak, és esélyük van arra, hogy olimpiai vagy paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai, paralimpiai érmet szereznek. A támogatásra a 35 év alatti, nemzeti válogatott kerettagsággal rendelkező hallgatók pályázhatnak.

A Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíjai

Az Eötvös Loránd Hallgatói Ösztöndíjpályázattal a tehetséges hallgatók kutatási tevékenységét és szakmai fejlődését támogatják: a szakdolgozat, diplomamunka, TDK-dolgozat vagy tudományos cikk elkészítésében, illetve az adott tudományágban releváns tudományos, műszaki munka vagy művészi alkotás, továbbá a doktori tanulmányok megkezdésére való felkészülésben támogatják őket.

Apáczai Csere János Doktoranduszi Ösztöndíj célja a kiemelkedő tudományos eredményeket felmutató doktoranduszok kutatási tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása, akár a doktori disszertáció megfelelő előkészítésében, megalapozásában.

A Jedlik Ányos Doktorjelölti Ösztöndíjra pedig azok pályázhatnak, akik doktori tanulmányaik idején kiemelkedő eredményességgel kutattak, a támogatási időszakban aktívan részt vesznek egy kutatási-fejlesztési projektben, bekapcsolódnak a hazai felsőoktatásba, vállalják, hogy az ösztöndíjas időszak alatt egy adott magyar felsőoktatási intézményben végzik és/vagy hasznosítják tudományos kutatásukat, továbbá vállalják, hogy a támogatási időszak végéig benyújtják disszertációjukat. A Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíjairól bővebben itt olvashattok, a legnépszerűbb ösztöndíj-lehetőségekről itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!