Czervan Andrea
Czervan Andrea

Egy kisebb budapesti lakás árát bukhatják el azok a hallgatók, akik idén szeptemberben önköltséges formában kezdik el az egyetemet vagy főiskolát. A jelenlegi szabályok szerint ők - amellett, hogy több százezres tandíjat kell fizetniük - nem kaphatnak tanulmányi ösztöndíjat és szociális támogatást, sőt van, ahol a kollégiumért is kétszer annyit kell fizetniük, mint az állami ösztöndíjasoknak.

Üres lesz a kassza, mire lediplomáznak

4 694 500 forint - becsléseink szerint körülbelül ennyi pénzt buknak öt év alatt azok a jogászhallgatók, akik idén lecsúsznak az állami ösztöndíjas helyekről. Ez az összeg tartalmazza a tandíjat, valamint azokat a kieső juttatásokat, amelyekre jelenleg csak az állami ösztöndíjas, leánykori nevén államilag támogatott egyetemisták és főiskolások jogosultak: a tanulmányi ösztöndíjat és a szociális támogatásokat.

Tizenkilencezerrel - a 2011-es 53 ezerről 34 ezerre - csökkentette az állami ösztöndíjas elsőévesek számát a kormány idén januárban. Az optimista várakozások szerint körülbelül ennyivel, vagyis 18-19 ezerrel nő majd szeptembertől az önköltséges képzéseken tanulók száma, az eddig nyilvánosságra hozott jelentkezési adatok azonban nem sok okot adnak a bizakodásra. Az viszont már most biztos, hogy az önköltséges hallgatók létszámában a jogi és a gazdaságtudományi szakokon következik majd be a legnagyobb ugrás - ez a két képzési terület összesen 100, illetve 250 ösztöndíjas helyet kapott, részösztöndíjast pedig egyet sem. Mennyi jogászra lenne szükség? Összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Kiváló teljesítménnyel sem

Bár a térítési és juttatási szabályokról szóló új rendeletet még nem hozta nyilvánosságra az oktatási államtitkárság, a fizetős szakra járó egyetemisták valószínűleg továbbra sem kaphatnak majd tanulmányi ösztöndíjat - ezt a juttatást a jelenlegi szabályok szerint ugyanis az államilag támogatott, nappali képzésben részt vevő hallgatók maximum fele között osztják szét. Az összeget szemeszterenként határozzák meg az előző félévi teljesítmény alapján.

Az ösztöndíj összege a hallgatói normatíva legalább öt százaléka, vagyis 5950 forint, de a legjobban teljesítő hallgatók ennek az összegnek akár a nyolcszorosát is zsebre tehetik.

Egy kis matek

Mekkora összegtől esik el az, akinek nem jut ösztöndíjas hely?

Példánk főszereplője egy vidéki hallgató, akinek két testvére van, tehát nagycsaládosnak számít. AZ ELTE-re iratkozik be osztatlan jogász képzésre, önköltségesként.

Tanulmányi ösztöndíj átlagos összege 4.5-ös átlag és 30 kredit esetén (forrás: felvi.hu, 2009-es adatgyűjtés alapján): 21 500 Ft / hó
Nagycsaládosoknak járó egyszeri szociális alaptámogatás: 59 500 Ft
Nagycsaládosoknak járó rendszeres szociális támogatás: 23 800 Ft / hó

Teljes kiesés a diploma megszerzéséig: 2 324 500 Ft
Önköltség a diploma megszerzéséig: 2 370 000 Ft

Összesen: 4 694 500 Ft

Támogatás nélkül

Az önköltséges hallgatók a jelenlegi szabályok alapján a szociálisösztöndíj-rendszerből is kimaradnak - a szociális alaptámogatás, a rendszeres és rendkívüli szociális ösztöndíj ugyanis csak az államilag támogatott, nappali képzésre járó hallgatóknak jár.

A rendszeres szociális támogatásra félévenként kell pályázni, alap-, mester-, osztatlan és doktori képzésen tanulók is megkaphatják, az önköltséges szakokon tanulók viszont nem.  A fogyatékossággal élő, rokkant, nagycsaládos, árva, halmozottan hátrányos helyzetű vagy gyermeket nevelő diákok a hallgatói normatíva húsz, hátrányos helyzetű, félárva és gyámság alól kikerülő diákok pedig a hallgatói normatíva tíz százalékára jogosultak – ez havonta 23 800, illetve 11 900 forintot jelent.

Szociális alaptámogatásra szintén a fenti kategóriák valamelyikébe tartozó hallgatók pályázhatnak, doktoranduszok azonban nem. Ez egyszeri juttatás, amelyet az első félévben lehet igényelni, összege alap- és osztatlan képzésben, valamint felsőfokú szakképzésben a hallgatói normatíva ötven százaléka, vagyis 59 500 forint, mesterképzésben pedig hetvenöt százaléka, azaz 89 250 forint. Rendkívüli szociális ösztöndíjra akkor lehet pályázni, ha a hallgató vagy a család szociális helyzetében jelentős változás történik, az egyszeri juttatás összegét az egyetem vagy a főiskola határozza meg.

A kollégiumoknál vegyes a kép. A BME kollégiumaiban az állami ösztöndíjasok 8500 és 11 500, a „tandíjasoknak” viszont 19 650 és 23 150 forint közötti összeget fizetnek. Az ELTE kollégiumaiban ezzel ellentétben mindenki - finanszírozási formától függetlenül - 9000 forintot fizet.

©

Saját ösztöndíjrendszerrel indulnak neki az új tanévnek

A teljesítményalapú tanulmányi és a szociális ösztöndíjak összegét eddig a hallgatói normatíva alapján határozták meg, amelynek, úgy tűnik, befellegzett: Sályi Lőrinc, az oktatási államtitkár kabinetfőnöke két hete arról beszélt, szeptembertől „feladatfinanszírozást” vezetnek be a jelenlegi normatív alapú támogatás helyett. A kormány ugyanakkor március elején egy összesen 15,5 milliárdos ösztöndíjrendszer kiépítésére tett ígéretet. Konkrétumokat még nem lehet tudni, és a részösztöndíjas hallgatók jövőjét illetően is teljes a homály.

A bizonytalanság ellenére több egyetem és főiskola ösztöndíjprogramot hirdetett meg. A Szegedi Tudományegyetemen részletekben is lehet majd fizetni a tandíjat, és több vállalati ösztöndíj bevezetését is tervezik. A legjobb tanulmányi eredményű hallgatóknak az önköltség egészét vagy részét visszatéríti az Edutus Főiskola és a Budapesti Gazdasági Főiskola is, utóbbi a gazdasági és társadalomtudományi szakokon. Az Óbudai Egyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara szociális alapon is támogatja a részösztöndíjas és önköltséges hallgatókat, a Szolnoki Főiskola pedig az önkormányzattal együttműködve a helyi diákoknak biztosít pénzbeli támogatást.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán minden elsőéves, turizmus-vendéglátás szakos hallgató 50 000 forint támogatást kap: a második félévtől tanulmányi eredmény alapján osztják el a keretet. A kar az első félévben ingyenes kollégiumi helyet is biztosít annak az ötven diáknak, aki az önköltséges szakokra jelentkezők közül a legmagasabb pontszámot éri el. Ez körülbelül 90 000 forint megtakarítást jelent.

A Budapesti Corvinus Egyetem kétpilléres ösztöndíjrendszert vezet be. Az elsőéves, önköltséges diákok teljesítmény és szociális helyzet alapján kaphatnak támogatást és kérhetnek részletfizetést, vállalati és alapítványi ösztöndíjakra pedig mindenki pályázhat. A győri Széchenyi István Egyetem hat, belsőégésű motorok szakirányos, mesterképzésben résztvevő hallgatója a diploma megszerzéséig havi 92 ezer forintos ösztöndíjat kap az Auditól.

©

Mi marad?

A köztársasági ösztöndíjra a jelenlegi szabályok szerint mindenki pályázhat, tehát az önköltséges hallgatók is - de csak akkor, ha nappali tagozaton alap-, mester- vagy osztatlan képzésben vesz részt, bejelentkezett legalább két félévre, és megszerzett legalább ötvenöt kreditet. Az ösztöndíjat tanulmányi, tudományos, közéleti és sporteredmények alapján ítélik oda, tíz hónapig jár, a 2011/2012-es tanév őszi félévében összege 34 000 forint volt. Összefoglalónkat a köztársasági ösztöndíjról itt olvashatjátok.

A szociális alapú Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjra is pályázhatnak önköltséges hallgatók - ennek összege 1000 és 12 ezer forint között mozog. Ugyanígy szabad a pálya az Erasmus-programban is - igaz, a külföldi félév alatt az itthoni tandíjat is fizetni kell.