szerző:
Eduline

Együttműködési megállapodást kötött a MÁV-csoport az Óbudai Egyetemmel, pontosabban annak öt karával.

©

Az egyetem akadémiai tudásának, valamint a vasúttársaság üzleti tapasztalatainak ötvözésével kívánják emelni a hazai műszaki, informatikai, gazdálkodási és társadalomtudományi képzés színvonalát - áll az Óbudai Egyetem és a MÁV közös közleményében.

A MÁV-csoport és az Óbudai Egyetem öt kara (a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, a Keleti Károly Gazdasági Kar, a Neumann János Informatikai Kar, valamint az Alba Regia Műszaki Kar) között megkötött együttműködés célja az elméleti és a gyakorlati tudásbázis összekapcsolása, közös oktatási, kutatási és gyakornoki programok szervezése, szakmai gyakorlóhelyek biztosítása, valamint a kiemelkedő tehetségek egyéni gondozása.

A fentebbi célok megvalósítása érdekében a felek mozgósítják saját szakmai kapcsolatrendszerüket és intenzívebben bekapcsolódnak egymás tevékenységébe is. A MÁV-csoport szakértői például konzultációs lehetőséget biztosítanak az egyetemi karokon tanuló hallgatók számára, illetve részt vesznek az intézetek, tanszékek szakmai háttérmunkájában, jegyzetek összeállításában, tananyagok fejlesztésében, meghívott vendégelőadóként pedig megosztják szakmai tapasztalataikat a diákokkal, akik számára vállalják üzemlátogatás megszervezését is.

Az Óbudai Egyetem szakemberei a vasúttársaság által kezdeményezett és igényelt témákban kutatásokat és módszertani fejlesztéseket végeznek, továbbá közös kutatóműhelyeket hoznak létre. A felsőoktatási intézmény vállalja a MÁV-csoport vállalatainak egyetemen belüli népszerűsítését, ösztöndíjaik, pályakezdőknek szóló állásajánlataik közzétételét.

Az együttműködésbe a hallgatói önkormányzat is bekapcsolódik: programjain lehetőséget biztosít a MÁV-csoport képviselőinek a részvételre, és félévente megszervezi a „Karrierpizza” rendezvényt, ahol a vasúttársaság szakembereivel kötetlen formában ismerkedhetnek meg a hallgatók.

Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora kiemelte, hogy

Az együttműködés kereteinek kialakításakor alapvető szempont volt, hogy a lehető legszélesebb körben kezdődhessen meg a közös munka. Ennek bizonyítéka, hogy – a szakmai és képzési projektektől kezdve az ösztöndíj rendszer működtetésén át a gyakornoki programig – 13 kapcsolódási pontot talált az egyetem és a vasúttársaság a célok megvalósításához. A gyakorlatorientált képzés iránti nyitottság ugyanis a mai modern oktatás nélkülözhetetlen eleme, és az Óbudai Egyetem 6 karán tanuló 13 ezer hallgató számára óriási előnyt jelent a pályakezdésnél, mert a végzősök 85 százaléka műszaki diplomával lép ki a munka világába.