szerző:
Eduline

Az érettségi vagy az alapszakos diploma megszerzése után külföldön tanulnátok tovább? Az eduline új cikksorozatával megismerhetitek az osztrák, a német, a brit, az amerikai és több más ország felvételi-felsőoktatási rendszerét. Ötödik rész: Norvégia.

Az oslói kikötő
©

Norvégiában ingyenes az oktatás, igaz, az egész országban mindössze hat angol nyelvű alapképzés indul: ezeknek a listáját itt találjátok. Mesterszakokból sokkal nagyobb a választék: jelenleg 220 angol nyelvű képzés közül lehet válogatni - ezeket itt találjátok.

Ilyen a norvég felsőoktatási rendszer

Norvégiában az alapképzés hároméves - kivéve a művészeti intézményeket, ahol négy évig tanulnak a diákok. Néhány állami főiskola és magánintézmény indít kétéves képzéseket is, amelyekért - a magyarországi felsőoktatási szakképzésekhez hasonlóan - diplomát nem kaptok, de később belépőt jelenthetnek az adott képzési terület valamelyik alapszakjára. A mesterképzések másfél-két évesek: ennyi idő alatt a hallgatóknak általában 120 kreditet kell megszerezniük.

Az érettségi után felvételizhettek úgynevezett "professional degree programme"-ra is: ezek a képzések négy-hat évesek, és egy-egy szakmára készítenek fel az elméleti és gyakorlati oktatást ötvözve.

Az alapvetően ingyenes oktatás ellenére néhány speciális mesterképzésen kérhetnek tandíjat, ahogy a magánfőiskolákon is. Minden intézményben be kell fizetnetek egy összeget, amelyből a különböző hallgatói programokat, az egyetemi egészségügyi szolgálatot és a sportlétesítményeket finanszírozzák - ennek összege szemeszterenként 300 és 600 norvég korona között változik.

Milyen intézmények közül válogathattok?

Norvégiában összesen tizenhét egyetem működik: ebből kilenc egy-egy képzési területre specializálódott, de van két egyetemi központ és két művészeti felsőoktatási intézmény is. Emellett tizenkilenc állami főiskola, nyolc akkreditált magánfőiskola, illetve nyolc, akkreditált képzési programokkal rendelkező magánfőiskolát is találtok az országban. A teljes listát itt találjátok.

A norvég felsőoktatási intézmények közül az Oslói Egyetem végzett a legelőkelőbb helyen a Quacquarelli Symonds 2013/14-es világrangsorában: a nyolcvankilencedik lett. A top 500-as listára felkerült még a Bergeni Egyetem (151. hely), a Norwegian University of Science And Technology (251. hely) és a Tromsói Egyetem (306. hely) is.

Ha befizetitek a hozzájárulást, megkapjátok azt a hallgatói kártyát is, amellyel kedvezményesen utazhattok a tömegközlekedési járműveken, illetve vehettek részt különböző kulturális eseményeken.

Hogyan lehet jelentkezni?

A norvég egyetemekre a Norwegian Universities and Colleges Admission Service (NUCAS) honlapon kell jelentkezni. Az alapképzésekre a jelentkezési határidő március 1., a mesterképzésekre pedig az előző év december 1-je.

Felvételi az alapképzéseken nincs: az érettségin elért eredményeket veszik figyelembe, illetve igazolni kell az angol, norvég nyelvtudást is.

Költségek, ösztöndíjak, diákhitel

Bár tandíj a legtöbb képzésen nincs, a megélhetés nem olcsó Norvégiában: havonta körülbelül 8900 korona, vagyis több mint 300 ezer forint kiadással kell számolnotok, amely magába foglalja a szállást, étkezést és az egyéb költségeket is.

Miután bekerültetek, az egyetemek, főiskolák által kínált támogatások mellett a Norwegian State Educational Loan Fundnál is pályázhattok ösztöndíjra, illetve kamatmentes diákhitelre. Ha a tanulmányaitok mellett dolgozni kezdtek, csökkenthetik a támogatás mértékét. Fontos, hogy hallgatóként maximum heti 20 órás munkát vállalhattok.

Továbbtanulás külföldön?

Cikkeinkkel megismerhetitek a külföldi felsőoktatási-felvételi rendszereket: Németország, Ausztria, Skócia, Dánia