szerző:
Eduline

Mit érzékelnek majd a Budapesti Corvinus Egyetem jelenlegi hallgatói az intézményt érintő változásokból? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Idén kezdtem el a Corvinus egyik BSc-szakját. Ha jövőre már nem állami egyetem lesz a BCE, az befolyásolja bármiben is az én képzésemet? Hivatalosan Corvinus-ösztöndíjas leszek?

„A Corvinus megújulási folyamata semmilyen módon nem érinti a jelenlegi hallgatóságot. Ti ugyanis változatlan formában tudjátok befejezni tanulmányaitokat, azon feltételekkel, amelyekkel elkezdtétek képzéseteket. Az állami ösztöndíjasok finanszírozási státusza továbbra is fennmarad, a kapcsolódó pénzügyi juttatásokkal (tanulmányi ösztöndíj, szociális támogatások, stb.) együtt” – írja a Corvinus hallgatói önkormányzata Facebook-oldalán közzétett tájékoztatójában.

Vagyis a jelenlegi hallgatók státusza nem változik, sőt még azok is állami ösztöndíjas/önköltséges helyekre jelentkezhetnek, akik 2019-ben fognak felvételizni. A Corvinus-ösztöndíjprogramot csak 2020-ban indítja majd el az intézmény.

Alapjaiban szabják újra a felsőoktatást: milyen jövő vár az egyetemekre?

Alapjaiban forgatná fel a kormány a felsőoktatást, de a konkrét elképzelést sem a rektorok, sem a hallgatók nem ismerik. A hvg.hu azt írja, az érintettek régóta lobbiznak azért, hogy rugalmasabb legyen a gazdálkodás, és a rektorok már 2016-ban eredményorientáltabbá tették volna az intézményeket, csak ez akkor nem ment át.