szerző:
Eduline

Egyetemre készültök, de időnként fárasztónak és tökéletesen feleslegesnek érzitek a sok tanulást? Ilyenkor érdemes egy kis szünetet tartani, és jó könyveket olvasni. Ma saját házunk tájáról, a HVG Könyvek kínálatából válogattunk inspiráló sztorikat, rendhagyó karriertörténeteket.

alcolm Gladwell: Kivételesek

Elsősorban azoknak ajánljuk, akik már most valami nagy dobáson törik a fejüket, és meg szeretnék tudni, mások hogyan lettek sikeresek a maguk területén. Ebben a könyvben nem egyszerű sikersztorikat olvashattok: Malcolm Gladwell bebizonyítja, hogy a siker története valójában teljesen más, és ha meg akarjuk érteni, hogy egy ember miért fut be, akkor alaposabban szemügyre kell vennünk a körülményeit - a családjukat, a születési helyüket, sőt a születési dátumukat is. Miben hasonlít egymásra Bill Gates és a Beatles? Miért olyan hasonló a legjobb New York-i ügyvédek története? Miért él teljes ismeretlenségben a világ legokosabb embere?

Ha valaki milliomos akar lenni a Szilícium-völgyben, akkor nagyon fontos, hogy az illető melyik évben születik, ha pedig sikeres pilóta akar lenni, akkor nagyon számít, hogy hol születik, állítja a szerző. A kivételes emberek élete - azoké az embereké, akiknek teljesítménye kilóg az átlagos tartományból - váratlan, mégis sajátos logika szerint alakul.

Walter Isaacson: Innovátorok

Kötelező olvasmány azoknak, akik azt gondolják, igazán sikeres az lehet, aki magányos farkasként építi a karrierjét. Tévedés: az elmúlt kétszáz év nagy találmányai leginkább csapatmunka eredményei. Ada Lovelace, Alan Turing, Neumann János, Bill Gates, Steve Wozniak, Steve Jobs, Tim Berners-Lee és Larry Page nagy tehetségek, sőt zsenik, akik rengeteg kiváló elmét inspiráltak és vontak be a munkájukba. Ám az igazi innováció többnyire nem attól származott, aki kiagyalta az áttörést jelentő technológiát, hanem attól, aki hasznosan alkalmazta.

©

Walter Isaacson írta Steve Jobs életrajzi könyvét, úgyhogy ha azt nagy élvezettel olvastátok, ez a könyv is tetszeni fog. Itt beleolvashattok a könyvbe.

Adam M. Grant: Eredetik

Újabb olvasmány azoknak, akik nem csak egy bőrkötéses bizonyítványt szereznének az egyetemen, hanem valami eredetit szeretnének alkotni. A közfelfogás szerint vannak ösztönösen kreatívak, míg mások kevesebb eredeti gondolattal rendelkeznek. Pedig a kreativitás – egy újszerű és hasznos koncepció létrehozása – csak az első lépés az eredetiséghez: meg kell tanulnunk leküzdeni a félelmeinket,megosztani az ötleteinket és meggyőzni másokat. Itt beleolvashattok a könyvbe.

Adam M. Grant szervezeti pszichológus, aki gyakorlatias útmutatót ad arra, hogyan valósíthatjátok meg vízióitokat, hogyan lehettek eredetik. Maga a szerző is érdekes figura: ő a világhírű Wharton School legfiatalabb kinevezett professzora, a BusinessWeek az egyik kedvenc professzorává választotta, a 40 év alatti, gazdasági szakon tanító legjobb oktatók egyike - egyébként hivatásos bűvész.