szerző:
Eduline

Egyre több amerikai és brit egyetemista dönt úgy, hogy megspórolja a lakbért, és a diploma megszerzéséig valamilyen alternatív lakhatási lehetőséget keres. Van, aki egészen puritán helyen él.

Egy brit egyetemista, Joe Pearce egészen eredeti ötlettel állt elő: sokallta a 400 fontos, majdnem 150 ezer forintos lakbért, ezért úgy döntött, spórolt pénzéből inkább vásárol egy hajót. Egy 42 éves hajót talált az interneten, mindössze 800 fontért, vagyis kéthavi lakbérért, ezen kívül napi egy fontot kellett fizetnie a kikötőnek.

Az apró kabin nem kerülhetne ugyan a lakberendezési magazinok címlapjára, de minden van benne, amire a mesterszakos hallgatónak szüksége volt abban a majdnem másfél évben, amíg ott lakott - konyha, tévé, ágy, fürdőszoba, és bármikor elmehetett vele pecázni.

A manchesteri egyetem egyik hallgatója ennél sokkal puritánabb lakhelyet választott magának: egy manchesteri ház hátsó kertjében sátorozott egy éven keresztül, a kanadai származású hallgató ugyanis a 20 ezer fontos tandíj kifizetése után nem engedhette meg magának az albérletet. Némi házimunkát ajánlott fel a pár négyzetméteres helyért, ahová felhúzta sátorát.

A kanadai hallgató így keresett helyet a sátrának
©

A Daily Mail néhány éve egy vállalkozó kedvű - és előrelátó - középiskolás projektjéről is beszámolt. Austin Hay egy 12 négyzetméteres házat épített szülei kertjében. Az akkor 16 éves kaliforniai fiú először egy utánfutót vett 2 ezer dollárért, majd erre építette fel otthonát.

Mire mindennel elkészült, további 12 ezer dollárt, vagyis több mint hárommillió forintot költött. Bár ez az összeg magasnak tűnik, az már akkor egyértelmű volt, hogy a főiskola ideje alatt sok pénzt megspórol majd ezzel a megoldással, a guruló otthont ugyanis magával vitte a főiskolára is - albérlet helyett.