szerző:
Eduline

Balog Zoltán nem marad miniszter, de vajon ki vezeti majd az Emberi Erőforrások Minisztériumát a következő négy évben?

©

Hétfőn biztossá vált: a következő években nem Balog Zoltán vezeti majd az Emberi Erőforrások Minisztériumát, az Origónak adott interjúban azt mondta: "a jövőt illetően két hosszabb beszélgetésem volt a miniszterelnökkel a választások után. Azt mondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma ebben a struktúrában és összeállításban marad. Nekem ezzel kapcsolatban voltak változtatási javaslataim, amiket ő nem fogadott el. Felajánlotta, hogy válasszak. Vagy ebben a formában folytathatom a munkát, vagy van számomra más ajánlata is".

Távozik az Emmi éléről Balog Zoltán, nem lesz önálló oktatási minisztérium

Nem marad miniszter - erről beszélt Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, aki azt is hozzátette, Orbán Viktor a mostani struktúrában tartaná a minisztériumot. "A jövőt illetően két hosszabb beszélgetésem volt a miniszterelnökkel a választások után. Azt mondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma ebben a struktúrában és összeállításban marad.

Utódjául Balog Zoltán állítása szerint három nevet kért tőle miniszterelnök. Hogy végül kiket javasolt, azt nem árulta el, de a hvg.hu minisztériumi forrásai egészen tegnapig Novák Katalin családügyi államtitkárt emlegették az egyetlen igazán esélyes jelöltként.

Ez összecsengett azokkal a folyosói pletykákkal is, miszerint a fejlesztési tárcához igazoló és/vagy innovációs miniszterré előlépő Palkovics László eddigi oktatási államtitkár „magával vinné” a felsőoktatást, így az Emmiben tényleg csak a demográfiai szempontból kulcsfontosságú területek: a család-, szociális és felzárkózás-ügyek, az egészségügy, illetve közoktatás maradna.

A hvg.hu szerint ugyanakkor a helyzet képlékenységét jelzi, hogy a minisztériumban hétfő délelőtt – tehát még bőven Balog esti interjúja előtt – már inkább Palkovics (és a felsőoktatás) maradását valószínűsítették. Szerintük épp a tárca egyben maradása – benne a különösen kritikus helyzetű egészségüggyel – kívánja azt, hogy az Orbán Viktor "pitbulldózereként" is emlegetett, átlag feletti munkabírású, „mindhez is értő” oktatási államtitkár vegye át az irányítását. Palkovics maga – épp a hvg.hu-nak – egy éve sejtelmesen egyébként csak annyit mondott 2018 utáni ambícióiról, hogy „második ember” nem szeretne többet lenni.

Az egyelőre ugyanakkor egyelőre talány, hogy kié lehet a harmadik név, akit Balog Zoltán javasolt a miniszterelnöknek, így az is, hogy egyáltalán fideszes politikus, vagy külső szakember lehet-e.

Hoffmann, Klik, NAT, Balog: itt a nagy oktatáspolitikai teszt

Egymást váltották az oktatási/felsőoktatási/köznevelési államtitkárok és helyettes államtitkárok, többször tüntettek az egyetemisták és a középiskolások, létrejött a Klik, új köznevelési és felsőoktatási törvényt fogadtak el, lett új NAT, állami fenntartásba kerültek az iskolák - kapkodhattuk a fejünket az elmúlt nyolc évben. Minden mozzanatra emlékeztek? Tudjátok, mi volt a Hoffmann-féle államtitkárság első döntése?