szerző:
Eduline

Az egyetemi, főiskolai ösztöndíjak nagy részére az önköltséges hallgatók nem pályázhatnak, ami tovább nehezíti az anyagi helyzetüket. Van ugyanakkor néhány támogatás, amely segíthet rajtuk: íme, a lista.

Néhány ösztöndíjra az önköltséges hallgatók is pályázhatnak
©

Köztársasági ösztöndíj

Erre azok az alap- vagy mesterképzésben tanuló hallgatók pályázhatnak, akiknek legalább két lezárt félévük van, és ezalatt legalább 55 kreditet gyűjtöttek. Az ösztöndíjat a kiemelkedő teljesítményű hallgatóknak ítélik oda: számítanak a nyelvvizsgák, publikációk, OTDK-helyezések, a közéleti és sportteljesítmény is. Az ösztöndíj egy teljes tanévre, azaz 10 hónapra szól, a jelentkezési határidő általában június vége-július eleje.

Bursa Hungarica

Erre a támogatásra az alap- és mesterszakos hallgatók mellett az osztatlan képzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben tanulók is pályázhatnak.

Az ösztöndíj két részből tevődik össze: az egyiket a hallgató lakhelye szerinti települési vagy megyei önkormányzat, a másik felét pedig az egyetem vagy főiskola biztosítja. A támogatás maximum három évig jár, összege havonta 5-10 ezer forint. A pályázatot, amelyre hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló diákok pályázhatnak, minden évben ősszel írják ki.

Olyanok is jelentkezhetnek, akik a következő tanévben szeretnék megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat: ők csak  azután kapják meg a támogatást, hogy bekerültek.

Út a felsőoktatásba

Erre a támogatásra hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, illetve utógondozásban részesülő hallgatók pályázhatnak, kiemelt cél a roma hallgatók felsőoktatási esélyegyenlőségének javítása, tanulmányaik megkezdésének támogatása.

Azok pályázhatnak, akik a 2015/2016-os tanévben alap-, mester- vagy osztatlan szakon kezdik meg egyetemi, főiskolai tanulmányaikat, azonos szintű végzettséggel nem rendelkeznek, és azonos szintű oktatásban sem vesznek részt.

Minden infó elsőéveseknek

Ilyen ösztöndíjakra pályázhattok gólyaként.

Nem olcsó mulatság az egyetemi évkezdés.

Mennyibe kerülnek a kollégiumok?

Ennyiért bérelhettek lakást az egyetemvárosokban.

A legfontosabb kérdések és válaszok a diákhitelről.

Ilyen gólyatáboroknak bulizhattok.

Hét hiba, amelyet minden elsőéves elkövet.

Nem vettek fel? Így lehet szuper a következő évetek.

Az Út a felsőoktatásba havi 20 ezer forintos ösztöndíjat vagy önköltség-támogatást jelent, a pályázatot várhatóan augusztus elején írja az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. A tavaszi szemeszterben akkor kaphatjátok meg a támogatást, ha az első félévben legalább a mintatanterv 50 százalékának megfelelő kreditet teljesítettétek.

Klebelsberg Képzési Ösztöndíj

A Klebelsberg Képzési Ösztöndíjra osztatlan tanárszakos hallgatók pályázhatnak. A támogatás összege havi 25-75 ezer forint között mozog. Ez az összeg az első két félévre jár, utána a kreditindex alapján határozzák meg a juttatást. A pályázatot várhatóan szeptemberben írják ki.

Intézményi ösztöndíjak

A felsoroltakon túl több egyetem és főiskola nyújt segítséget a jól teljesítő önköltséges hallgatóknak. A Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) gazdaság- és társadalomtudományi képzésein akár a tandíj teljes összegét elengedhetik, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (BKF) pedig csak az önköltség felét kell kifizetniük az évfolyam legjobbjainak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!