szerző:
Eduline

Szeptemberben kezditek az egyetemet? Fontos, hogy tudjátok: az elsőéves hallgatók még nem kaphatnak tanulmányi ösztöndíjat. Ne aggódjatok, azért van néhány lehetőség így is.

©
Alaptámogatás

Az alaptámogatást a tanulmányok kezdő szakaszában kaphatják az állami ösztöndíjas, nappali képzésen tanulók. Mértéke alapképzéseen a hallgatói normatíva 50 százaléka (kb. 60 ezer forint), mesterképzés esetében pedig a 75 százaléka (kb. 90 ezer forint). Az egyetem, főiskola által kiírt pályázat útján lehet részesülni benne.

Rendszeres szociális ösztöndíj

A szoctámot a fogyatékossággal élő vagy egészségügyi állapotuk miatt rászoruló, halmozottan hátrányos helyzetű, családfenntartó, nagycsaládos vagy árva hallgatók kaphatják meg, mellettük a hátrányos helyzetű, félárva diákok részesülhetnek benne, illetve azok, akik gyámsága nagykorúságuk miatt megszűnt.

Több tízezer forintot veszítenek az érettségizők szülei, pedig drága a továbbtanulás

Sok szülő elfelejti, hogy az érettségizett diákok után már nem jár adókedvezmény. Ahogy korábban már írtunk róla, az érettségizett diákok szüleinek fontos dolguk van: módosítaniuk kell a családi adókedvezményről a munkáltatójuknak adott nyilatkozatukat. A tanév befejeztével ugyanis az érettségizett diákok után nem jár adókedvezmény.

Rendkívüli szociális ösztöndíj

A hallgatók szociális helyzetének váratlan romlása esetén igényelhető bármikor a rendkívüli és egyszeri juttatás. Az intézmények havonta egyszer kötelesek elbírálni a beérkezett kérelmeket.

Bursa Hungarica

Szintén rászorultsági alapn adható, a települési-, a megyei-, vagy az intézmény adhatja. A B típusú pályázatra már a tanulmányok megkezdése előtt, végzős középiskolásként is lehet jelentkezni.

Klebelsberg Képzési Öszöndíj

A tanári szakok valamelyikére felvett leendő hallgatóknak szól, mértéke 25-75 ezer forint.

Túl drága az albérlet, és a koli sem jöhet szóba? Itt egy lehetőség, ha biztos helyet kerestek

Budapesten és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek az albérleti díjak idén. Az egyetlen kiút a kollégiumi férőhely lehet, azonban aki nem kap férőhelyet az egyetemi kollégiumban, annak még szóba jöhetnek a magánkollégiumok is. Mutatjuk, mennyibe kerülnek és hol vannak a budapesti magánkollégiumok.