szerző:
Eduline

Mi az a duális képzés? Miért érdemes ezt a képzési formát választani, hogyan működik a felvételi, és milyen szakok közül válogathattok? Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket a duális képzésekről - és persze meg is válaszoltuk azokat.

Mi az a
duális képzés?

Amolyan - a szó jó értelmében - hibrid képzési típus. A duális formát választók amellett, hogy nappali tagozatos hallgatóként egyetemen, főiskolán tanulnak, egy vállalatnál rendszeres szakmai gyakorlatot végeznek és megszerzik a céges igényeknek megfelelő szaktudást - magyarázza a fogalmat a témával foglalkozó dualisdiploma.hu.

Minden területen vannak
duális képzések?

Duális képzést egyelőre a műszaki, informatikai, agrár-, természettudományi és gazdaságtudományi képzési területen találhattok, de - ez újdonság - már a szociális munka alapszakra jelentkezők is választhatnak ilyen képzést.

Miben más ez,
mint egy sima szakmai gyakorlat?

Elsősorban abban, hogy a szakmai gyakorlatot általában harmadévesként kezdheted el, hiszen addigra szerzel elég elméleti tudást. A duális képzésbe pedig rögtön elsőévesként bekapcsolódhatsz. A vállalatok pedig többet adnak, mint a sima szakmai gyakorlaton lévőknek, egy egész képzési programon kell végigmenned.

Képünk illusztráció
©

Miért jó nekem
ez az egész?

A friss diplomás álláskeresők egy mondattal tudnának válaszolni erre a kérdésre. A legtöbben ugyanis azzal a problémával szembesülnek, hogy a cégek fiatal, de szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársakat keresnek. Bár a szakmai gyakorlaton is szerezhetsz némi tapasztalatot, az azért nem mindegy, hogy egy párhetes/féléves gyakorlaton vettél részt, vagy az alapszak három évében végig egy vállalat "kvázi-munkatársaként" dolgoztál.

Az igazán jól teljesítő hallgatók ráadásul szinte biztosan álláslehetőséget kapnak az adott vállalattól, így megspórolhatják az idegőrlő álláskeresést, a képzés során kiépített - aranyat érő - szakmai kapcsolatokról nem is beszélve. Ja, és fizetést is kapsz.

Fizetést is
kapok?

Igen, hiszen a vállalat hallgatói munkaszerződést köt az egyetemistákkal, főiskolásokkal: a vállalkozás a képzés teljes idejére köteles díjazásban részesíteni a hallgatót, mind a vállalati, mind az intézményi periódusok alatt. A díj mértéke hetente - minimum - a minimálbér 15 százaléka.

Emellett - bár ez már nem a duális képzés sajátossága - természetesen ugyanúgy pályázhatsz különféle ösztöndíjakra, mint azok, akik "sima" képzésen tanulnak. Így ha jól tanulsz, és a béred mellé kapsz havi 20-25 ezer forint ösztöndíjat, már egész jól állsz. Ez segíthet például azoknak, akik nem szeretnének diákhitelt felvenni, de a szüleik nem tudják teljes egészében finanszírozni az egyetemi tanulmányokat.

Hol találom
a duális képzéseket?

A decemberben megjelenő felvételi tájékoztatóban (külön jelzik, ha egy képzés duális formában is indul), a felsőoktatási intézmények oldalán és a dualisdiploma.hu oldalon.

Hogyan kell
felvételizni?

Aki duális képzésen szeretné folytatni tanulmányait, annak először jelentkeznie kell az e-felvételin a duális formában meghirdetett szakra (pont úgy, mint a többi, más szakra jelentkező diák - ugyanazokat a határidőket kell betartani, ugyanazokat a dokumentumokat kell beadni).

Emellett jelentkezned kell a kiválasztott egyetem kiválasztott képzéséhez csatlakozó vállalathoz az általuk megadott módon. A duális képzésben részt vevő vállalatoknak legkésőbb a sorrendmódosítási határidőig értesíteniük kell a hozzájuk jelentkezőket a kiválasztás eredményéről - így még változtathatsz az egyetemi-szakos sorrenden, ha a vállalatnál nem jött össze a felvételi.

Milyen kiválasztási folyamatra
kell számítani?

Minden vállalat különböző kiválasztási módszereket használ - van, ahol mindössze egy motivációs beszélgetésen kell részt venni, máshol egy projektmunka elkészítését várják a jelentkezőktől, vagy éppen idegennyelv-ismeretüket tesztelik -, ezekről pontos információt a kiválasztott vállalat és a felsőoktatási intézmény tud adni.

Ha felvesznek, mindenképpen el kell kezdenem a duális képzést?

Ha az adott felsőoktatási intézménybe bekerülsz, és a vállalat is kiválaszt, elkezdheted a tanulmányaidat duális formában, ezt a beiratkozáskor kell jelezned az egyetemeden, főiskoládon. A felsőoktatási felvételi tájékoztató azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a sikeres vállalati "felvételi" ellenére a hallgató dönthet úgy, hogy inkább a hagyományos, nem duális formában kezdi meg tanulmányait. Bár ezt a lehetőséget kár lenne kihagyni.

Mi történik, ha a vállalat nem vesz fel,
de az egyetem igen?

Akkor hagyományos formában kezdheted el azt a szakot az adott felsőoktatási intézményben.

Milyen lesz az órarendem
az egyetemen?

Pont olyan, mint az összes többi hallgatóé. Ugyanazokra az előadásokra és szemináriumokra fogsz járni, a duális formában tanulók azonban a felsőoktatási intézményben eltöltött tanulmányi időszak után többhetes szakmai gyakorlaton vesznek részt a vállalatnál. Az alapszak elvégzése mellett ugyanis az adott vállalat képzési programját is teljesítened kell.

©

Kapok
szabadnapokat?

Évi 20 nap szabadság jár neked is, ezt felhasználhatod tanulásra és pihenésre is, és az is fontos információ, hogy a vállalatok természetesen kötelesek elengedni a vizsgákra.

De a vizsgaidőszak
megmarad?

A duális képzésekről szóló hivatalos tájékoztató úgy fogalmaz, hogy "míg a vizsgaidőszakban a nem duális hallgatók csak a vizsgákra koncentrálnak, a duális hallgatók ezekkel párhuzamosan a gyakorlati idejüket töltik a vállalatnál, projektmunkákat végeznek, szakmai képzéseken, tréningeken vesznek részt, vagyis a levelező tagozatosokhoz hasonlóan a munkahelyi feladatok mellett kell a vizsgákat is teljesíteniük." Ez persze elsőre nehéznek tűnhet, de hamar bele lehet rázódni, és hát valamit valamiért...

Mi történik, ha nem bírom a tanulást
a munka mellett?

Mivel a vállalatoknak az az érdekük, hogy minél több szaktudást szerezz az egyetemen vagy főiskolán, segíteni fognak abban, hogy mind a két területen jól teljesíts. Érdemes beszélni a vállalati mentoroddal vagy a közvetlen feletteseddel a problémádról, de akár az egyetemen is kérhetsz egyéni tanrendet.

Ha úgy érzed, hogy nem szeretnéd továbbfolytatni a duális képzést, egyeztetned kell a vállalat HR-esével, a képzés elkezdésekor ugyanis határozott idejű munkaszerződést kell aláírni, abban pedig a felmondás részleteire is kitérnek. A szakodat persze ugyanúgy folytathatod, a felvételi tájékoztatóban az áll, hogy aki "kiszáll" a duális képzésből, "bármikor folytathatja tanulmányait a „hagyományos", nappali munkarendű szakon".

Ha megszerzem a diplomámat, köteles vagyok
a vállalatnál munkát vállalni?

Nem vagy köteles - hacsak a szerződésed nem tartalmaz erre vonatkozó kikötést.