szerző:
Eduline

Szeptembertől kezditek az egyetemet? Ne feledjétek: az előző diákigazolványotok csak október 31-ig érvényes, ezért minél hamarabb igényeljétek meg az új igazolványotokat. Mutatjuk, hogyan.

©

A diákigazolvány-igénylést minden esetben az oktatási intézményben tudjátok kezdeményezni, a tanulmányi rendszeren keresztül. Ehhez több dologra lesz szükségetek.

1. lépés: NEK adatlap

Ha diákigazolványt szeretnétek igényelni, akkor első utatoknak az okmányirodába/kormányablakba visz, ahol a NEK adatlapotok igénylését kezdeményezik. Ehhez szükségetek lesz a személyigazolványotokra és a lakcímkártyátokra is. Ami azonban ennél is fontosabb: nem kell képet vinni magatokkal, a képet ott készítik el helyben, ezért nem árt felkészülni, hiszen az igazolványképek akkor is sikerülhetnek borzalmasan, ha a legjobb formátokat hozzátok.

A NEK adatlapon szereplő NEK azonosító/kód egy 16 karakter hosszúságú azonosító kód, ez a későbbiekben még fontos szerepet fog játszani.

2. lépés: Igénylés elindítása

Miután ellenőriztétek az adataitokat a Neptunban, ugyanitt kell igényelnetek is az új diákigazolányotokat. (Neptun Ügyintézés >> Diákigazolvány igénylés >> Új felvétel), ez a következő fontos lépés. A sorszám mezőbe kell felvinni a NEK-kódot (elválasztó jelek nélkül; betűket nagybetűvel megadva.)
A legördülő menüből ki kell választani az igénylés típusát (első igénylés, elveszett, stb.)
A képzés mezőben az a képzés fog megjelenni, amelyikkel bejelentkeztetek a Neptunba. Amennyiben valaki több képzéssel rendelkezik, azon a képzésen kezdje el az igénylést, amelyikre kérni szeretné a diákigazolványát. Képzésváltás a Neptun bal felső sarkában lévő „Képzés” link segítségével lehetséges.

3. lépés: Ideiglenes diákigazolvány

Már csak várnotok kell, hogy megérkezzen. Általában a diákigazolványokat 30-60 nap alatt küldik ki a megadott címre, de ha nem érkezik meg, akkor az intézményi ügyintéző a diákigazolvány elkészültéig egy Igazolást (ún. "ideiglenes diákigazolványt") állíthat ki nektek, amellyel a diákigazolványhoz kapcsolódó, állam által garantált kedvezmények ugyanúgy igénybevehetők. Ezenkívül jó, ha tudjátok, hogy az előző (középiskolai) diákigazolványotok október 31-ig érvényes.

Diákigazolvány: passzív félévben is érvényes?

Lehet valakinek érvényes diákigazolványa passzív félév esetében? Olvasói kérdésre válaszolunk. Lehet érvényes diákigazolványom, ha passzív félévem van? Aki halasztó (passzív), az rendelkezik hallgatói jogviszonnyal, de - aktív hallgatói jogviszonyt igazoló - matricára nem jogosult, ezért nem tud diákigazolványt igényelni, illetve érvényesíteni - ezt az infót több egyetem honlapján is meg lehet találni.