szerző:
Eduline

Hamarosan kezdődik az új félév az egyetemeken, sokaknak ez lesz az első, ezért most összegyűjtöttünk pár fontos infót a diákhitelről. Kik vehetik fel a szabadon felhasználható diákhitel1-et? Itt a válasz:

©

Ki veheti fel?

A hitelt felveheti állami ösztöndíjas és önköltséges képzésen tanuló hallgató is felveheti, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul.

Mennyi ideig igényelhető?

A diákhitelt 11 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha egységes osztatlan képzésen tanultok, és a képzési idő meghaladja a 11 tanulmányi félévet (ilyen például a hatéves orvosi képzés), akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.

Mekkora összeg igényelhető?

A legkisebb összeg havi 15, a legmagasabb havi 70 ezer forint. Az öt hónapra járó összeget egyben is fel lehet venni, így a maximális összeg 350 ezer forint.

Hogyan igényelhetitek?

A felsőoktatási intézmények tanulmányi rendszerén (Netpun/ETR) keresztül is kezdeményezhetitek a diákhitel-igénylést. Ha tanulmányi rendszerből indítjátok az igénylést, az intézménynél meglévő személyes és tanulmányi adataitokat automatikusan átveszi a Diákhitel Központ. Ezen felül a szükséges adatlapokat a központ online ügyintézési felületén a Diákhitel Direkten keresztül a Hiteligénylés menüpontban is ki lehet tölteni.

Újítás az igénylésnél, hogy nem kötelező minden esetben személyesen aláírni a szerződést. Ha Neptunból igénylitek, lehetőségetek nyílik a szerződés elektronikus aláírására is, ebben az esetben személyes megjelenésre nem is lesz szükség.

©

Mikor kell igényelni?

Ha már a félév első utalásakor szeretnétek pénzt kapni, akkor legkésőbb szeptember 15-ig, vagy a tavaszi félévben február 15-ig adjátok le hiteligénylését. A diákhitel első folyósításának időpontja az őszi szemeszterben október 15-e lesz.

Mire lehet költeni?

Bármire, az összeg a bankszámlátokra érkezik.

Mekkora a kamat?

A diákhitel1 kamata változó, jelenleg 2,30%. Az aktuális kamat minden naptári félév első napjától érvényes.

Mikortól kell törleszteni?

Törleszteni a hallgatói jogviszony megszűnését követően, illetve legkésőbb a 45. életév betöltését követő negyedik hónap első napjától kell. Minden év végén megkapjátok az elszámolást, és hogy mekkora lesz a törlesztőrészlet a következő évben, ami a fizetésetektől nagyban függ. Előtörlesztésre is van lehetőség.

A gyesen és gyeden lévő szülőhöz hasonlóan a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők esetében az ellátás folyósításának ideje alatt az állam átvállalja a kamat megfizetését.

Felvételizők, figyelem! Itt a 2018-as pótfelvételin meghirdetett szakok listája

Pénteken elindult a 2018-as pótfelvételi, itt nézhetitek a meghirdetett szakok listáját. A pótfelvételire augusztus 6-ig lehet jelentkezni. A pótfelvételire kizárólag elektronikus úton lehet, legkésőbb augusztus 6-ig - a pótfelvételin csak egy képzést lehet megjelölni, a meghirdetett képzések teljes listáját itt találjátok.