szerző:
Eduline

Itt az újabb tanév, és sok kérdés kerül elő a családi pótlékkal kapcsolatban, például mi a helyzet, ha a "gyerek" egyetemre vagy főiskolára megy.

©

Egyetemista gyerek után is jár családi pótlék?

Az egyetemista után nem jár pótlék, viszont a testvérei után magasabb kedvezményre lesz jogosult a család, hiszen az egyetemista is eltartottnak minősül. Ez a támogatás csak a nappali tagozatos hallgatókra vonatkozik.

Ha dolgozni kezd?

Ha diák az iskola végeztével munkába áll, akkor a továbbiakban családi pótlék és családi adókedvezmény szempontjából nem számolhat vele a család. 

Mi a helyzet az OKJ-s képzéssel?

Ha a diák OKJ-s képzésen, közoktatási intézményben tanul, akkor jár utána a családi pótlék annak a tanévnek a végéig, amelyben betölti a 20. életévét.  Azonban ha már elmúlt 20 éves, akkor ugyanaz a szabály vonatkozik rá is, mint egyetemen tanulókra, vagyis nem jár a családi pótlék, de eltartottként beleszámíthat.

Tehát meddig jogosult a család a családi pótlékra?

A jogszabály szerint a családi pótlék a tankötelezettség teljes időtartamára jár a családoknak. Ez az időtartam 16. év betöltését jelenti, illetve addig vehető igénybe, amíg a dik közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20.  - sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét. 

©

Mi a helyzet z adókedvezménnyel?

2017-ben a kedvezményezett eltartott után érvényesíthető családi kedvezmény havonta és kedvezményezett eltartottanként 66 670 Ft (adóba átszámítva: 10 000 Ft) egy eltartott, 100 000 Ft (adóba átszámítva: 15 000 Ft) két eltartott, 220 000 Ft (adóba átszámítva: 33 000 Ft) három vagy több eltartott esetén. Az egyetemista vagy 20 évesnél idősebb OKJ-s képzésen résztvevő diákot figyelembe lehet venni eltartottként a családi adókedvezmény számításakor akkor is, ha a családi pótlék beszámításánál nem is kérte a család, hogy számításba vegyék.

Mit kell jelezni a munkáltatónak?

Ha változás történik év közben, az igénylést követően, akkor azt a szülőknek kell jelezie a munkáltatónak. Emellett szükség van a tanulói vagy a hallgatói jogviszony igazolására ahhoz, hogy a családok igénybe tudják venni a kedvezményeket. 

Leckét kapott a tanároktól a helyettes államtitkár, ez a helyes oktatáspolitika

Levélben kéri Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkárt a Civil Közoktatási Platform (CKP), hogy a Csépe Valéria által vezetett szakmai csoport mellett bízzon meg egy másik szakmai csoportot is az új Nemzeti alaptanterv kidolgozásával. Leírták a helyettes államtitkárnak, szerintük hogyan kellene megalkotni az alaptantervet.