szerző:
Eduline

A Times Higher Education legújabb rangsorairól, az ELTE-t elérő zaklatási botrányról, az ingyenes első nyelvvizsgáról is olvashattatok ezen a héten az Eduline-on. Ezek voltak a hét hírei.

Mind a négy magyar orvosi egyetem a legjobb 500 közé került

A Semmelweis Egyetem, a debreceni, szegedi és a pécsi egyetem is felkerült a Times Higher Education (THE) tematikus felsőoktatási világrangsorára. Az orvosi és egészségtudományi képzéseket indító intézmények ötszázas listáját amerikai, brit és ausztrál egyetemek vezetik. A THE egy másik rangsorában az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem szerepel. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Elbocsátották az ELTE TÓK dékánját

Még múlt héten írt arról az Index, hogy egy névtelen Facebook-üzenet szerzője azt állítja, az ELTE egyik professzor emeritus címre is esélyes oktatója szexuálisan zaklatta, nemcsak őt, hanem más kollégákat és hallgatókat is. Kiderült: az egyetem etikai vizsgálatot folytatott, amelynek végén elbocsátották az érintett oktatót, Mikonya Györgyöt, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának dékánját. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

©

ELTE-dékán: "vétkes vagyok, ezt elismertem"

Egy személlyel szemben követtem el sérelmet, és tőle már nagyon régen bocsánatot kértem – mondta a Magyar Nemzetnek Mikonya György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Tanító- és Óvóképző Karának napokban elbocsátott dékánja. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

"Jókait és a Bánk bánt levenném a kötelezők listájáról"

"Jókait és a Bánk bánt levenném a kötelezők listájáról, Az ember tragédiájának is csökken a népszerűsége, izgalma, olvashatósága. A Csongor és Tünde is teljesen élvezhetetlenné vált a középiskolások zöme számára" - mondta az Eduline-nak adott interjújában Fenyő D. György, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanára, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, aki szerint most a lassúságot, a figyelmes, az elmélyülő olvasást kell megtanítani. Az interjút itt olvashatjátok el.

Ingyenes lesz az első nyelvvizsga januártól, de ezekre a feltételekre figyelni kell

Akár 35 ezer forintos támogatást is kaphatnak azok a 35 év alattiak, akik 2018-ban szerzik meg első közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgájukat, nem mindegy azonban, milyen nyelvből jelentkeznek írásbelire és szóbelire. Összeszedtük a legfontosabb szabályokat és feltételeket.

©

Munka mellett tanulnátok tovább?

Pár év kihagyás után, munka mellett szeretnétek folytatni a tanulást? Ne essetek kétségbe, ha nincs emelt szintű érettségitek, nem tudjátok, hogyan fogjátok összehangolni a munkahelyi és az egyetemi feladatokat, esetleg túl alacsony a pontszámotok. Mutatjuk, milyen képzések és felvételi lehetőségek közül választhattok. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Mennyit írjak, mennyit írhatok a nyelvvizsga íráskészség feladataiban?

Bármelyik nyelvvizsgarendszert is választod, találni fogsz ajánlásokat a terjedelemre, de akkor jársz el okosan, ha ezt egészséges távolságtartással kezeled. Ha ugyanis rágörcsölsz a terjedelemre, az eltereli a figyelmedet a szövegalkotásról - olyan külső szempontot hoz be, amely önmagában biztosan nem javítja a szövegeid minőségét a nyelvvizsgán. A teljes cikket itt olvashatjátok el.