szerző:
Eduline

A szerdai ülősztrájk után újabb tüntetést szervez a Hallgatói Hálózat.

A Hallgatói Hálózat tagjai a SOTE rektori hivatalában. Újabb demonstrációt szerveznek
©

A szerdai ülősztrájk után újabb tüntetést szervez a Hallgatói Hálózat. Az egyetemisták csütörtök délelőtt 11 órára, a Semmelweis Egyetem rektori hivatalával szemközti Köztelek térre hirdettek demonstrációt. Azt követelik, hogy vonja vissza Schmitt Pál doktori címét az egyetem doktori tanácsa, amely ugyanebben az időpontban tartja rendkívüli ülését.

Az egyetemisták disszertációíró versenyt is hirdettek. „Hozzatok laptopot és mobilnetet, ha tudtok. Ki tudja leggyorsabban a leghosszabb doktorit összelopni külföldi forrásokból? A nyerteseknek a SOTE Doktori Tanácsa – reméljük – felajánlja a kisdoktori címet” – írják a „Vissza a doktorit!” elnevezésű esemény Facebook-oldalán.

Ahogy arról az eduline szerda délután beszámolt, Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora csütörtök délelőttre hívta össze a doktori tanácsot, amely akár döntést is hozhat Schmitt Pál doktori címéről - igaz, több egyetemi oktató az eduline-nak úgy nyilatkozott, minimális az esély arra, hogy a doktori visszavonására szavaznak majd.

Ülősztrájkot tartottak az egyetemisták

A Hallgatói Hálózat húsz-huszonöt aktivistája szerda délután 15 órakor foglalta el a Semmelweis Egyetem rektori hivatalát, az intézmény rektorától azt követelték, hogy kezdeményezze Schmitt Pál doktori címének visszavonását. A hallgatók transzparenseket is vittek magukkal, a táblákon az áll: "A gerinc nem törzsanyag", "PhD=Ctrl+C + Ctrl+V, "Pali maga is meglepődött a dolgozatán", "A diplomás fénymásoló".

©

A rektor titkárságán keresztül azt üzente, csütörtök délután 17 órakor várja a Hallgatói Hálózat képviselőit, és beszámol nekik a doktori tanács döntéséről. A csoport megpróbálta elérni, hogy az egyeztetés sajtónyilvános legyen, de erre az egyetem kommunikációs osztálya nem bólintott rá. Ezek után az egyetemisták közül tizenketten úgy döntöttek, az irodában töltik az éjszakát, a többiek elhagyták az épületet. A szerdai ülősztrájkról szóló tudósításunkat itt olvashatjátok el.

Kedden háromoldalas összefoglalót tett közzé az államfő doktori disszertációját vizsgáló bizottság. Ebben megállapították, hogy Schmitt Pál kisdoktorijában formai szabálytalanságokat ejtett, elismerték, hogy egy az egyben átvett oldalakat más művekből. Ugyanakkor a felelősséget a Testnevelési Egyetemre hárítják, mert szerintük az intézmény nem figyelmeztette Schmitt Pált időben.