szerző:
MTI

Továbbra is a világ legjobb egyetemeit rangsoroló listán szerepel a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - olvasható a...

Két világrangsorra is felkerült a Szegedi Tudományegyetem
©

Továbbra is a világ legjobb egyetemeit rangsoroló listán szerepel a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - olvasható a felsőoktatási intézmény közleményében. Az SZTE a vidéki felsőoktatási intézmények közül ismét felkerült a két legismertebb egyetemi világrangsorra, a QS World University Rankings és a Shanghai Jiao Tong University által készített ARWU-listára is.

Pálfi György, az SZTE nemzetközi kapcsolati igazgatója közölte, mindkét rangsor a felsőoktatási intézmények eredményességi és kiválósági paramétereire épít. Figyelembe veszi többek között a tudományos publikációk számát, azok idézettségét, az oktató-hallgató arányt, ezek mellett a külföldi oktatók és hallgatók aránya alapján hasonlítják össze a felsőoktatási intézményeket.

CEU, ELTE, SZTE
 A brit QS-rangsorban 2011-es elemzésében a Közép-európai Egyetem (CEU), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) jelentik meg - a magyar intézmények közül a legjobb helyet a CEU szerezte meg. A témáról bővebben itt olvashattok.

Hangsúlyozta, hogy a magyar egyetemek közül továbbra is csak kettőt jegyeznek a világ ötszáz legjobb intézményét bemutató ARWU listán. Az SZTE és az ELTE egyaránt a 300-400 közötti helyek egyikét foglalja el.

Ahogy arról az eduline korábban beszámolt, az idei sanghaji listát a Harvard vezeti a Stanford és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) előtt. A legjobb európai intézmény, az University of Cambridge az ötödik a listán. A QS Rankings idei listáját Cambridge vezeti, míg a Harvard a második, az MIT a harmadik.