szerző:
Eduline

Az egyetemeken egyre durvul a trumpisták és az ellenzőik közötti feszültség, szarral is dobálták már a másik felet.

©

Január közepén egy indulatos tüntetés zajlott le a Kaliforniai Egyetem Davis-i campusán (UCD), ahol a helyi republikánusok a Donald Trumpot támogató közéleti személyiséget, Martin Shkrelit várták egy rendezvényre. Shkreli az egyik legmegosztóbb személyiség, gyógyszerészeti vállalkozása például 4000 százalékkal emelte a rák- és AIDS-kezelésére gyártott Daraprimért fizetendő összeget ( 13,5 dollárról 750-re - CNN), mondván egy magánvállalkozás azt csinál, amit akar. Gondolkodásmódja lecsapódik politikai nézetein is, így mikor az UCD-re látogatott, a tüntető tömegből valaki kutyaszarral dobta arcon.

A rendezvényt nem tartották meg, Shkreli tagadta a Mashable-nek, hogy szarral dobálták volna, szerinte azok csak száraz levelek voltak, de a legtöbben kételkednek szavaiban.

Szerdán a trumpista Breitbart News egyik publicistáját, az érvelési hibákra alapuló néphergelés mesterét, Milo Yiannopulost várták a szinént kaliforniai Berkeley-re, hogy előadást tartson a helyi konzervatívok meghívásából. Az épületnél estére hatalmas tömeg gyűlt össze, a két oldal támogatói annak ellenére összecsaptak, hogy a helyszínre kivezényelték a rendőrséget, végül könnygázt is bevetettek. Az egyetemen lemondták Yiannopulos előadását.

Az eseményekre reagált Donald Trump is a Twitteren, mondván ha az egyetem nem enged a szólásszabadságnak és erőszakot alkalmaznak ártatlan embereken, akkor kilátásba helyezte a szövetségi támogatás megvonását az intézménytől.

A külföldi hallgatókat is komolyan érinti Trump beutazási tilalma

Az amerikai elnök megtiltotta a beutazást több közel-keleti és afrikai muszlim ország lakosai számára. Hét ország állampolgárainak beutazását tiltotta meg Donald Trump elnöki rendelete: Líbia, Jemen, Szíria, Szudán, Irak, Irán, Szomália lakosai hiába szálltak repülőre, nem engedték meg a beutazásukat landolás után a reptéren.