szerző:
Eduline

Magyar hallgatók tízezrei fordulnak meg külföldi egyetemeken, túlnyomó többségük ingyenes programokat, főként az Erasmust választva. Azonban számos külföldi egyetemen nem csak 1-2 félévre, hanem a diploma megszerzéséig is ingyen tanulhattok, ezúttal az ebben élen járó dánokat mutatjuk be.

A dán Királyi Könyvtár környezetében ipari léptékben az egyetemistákra épülnek a szolgáltatások és a vendéglátás.
©

Minden EU-s országból származó hallgatónak ingyenes a dán felsőoktatás. Ennyi? - kérdezhetnénk, de mint kiderült, összetettebb a történet.

A dánok valóságos országimázst építenek a felsőoktatásukra, gondosan kialakított rendszer segíti a külföldről jelentkezni vágyókat. Amennyiben már elvégeztél egy képzést, és annak mester fokozatát, vagy a területre épülő más képzést szeretnél végezni, a megfelelő szak megtalálásra egy kalauzt készítettek, ami az ideális választásban segíthet, ezt egy kereső még tovább egyszerűsíti. Döbbenetes számú, összesen 1300 angol nyelvű kurzus közül lehet választani az állami egyetemeken.

A hagyományos jelentkezők több mint 700 diplomát adó képzés közül válogathatnak. A jelentkezéshez minden hivatalos iratodra és bizonyítványodra szükség van, amiket két - veled nem rokoni kapcsolatban álló - személynek is le kell tanúznia, hogy hiteles adatokkal jelentkezel-e. Egyes intézmények a bizonyítványt kiállító iskolától kérik el az igazolást, így győződj meg róla, hogy időben indítod el a jelentkezésed, ugyanis hónapokba is telhet, mire minden átfut a rendszeren. Az egyetemek maguk határozhatják meg a felvételi követelményeket, akár vizsgáztathatnak is, ezért ellenőrizd, hogy hol mi kell a bejutáshoz.

A Dán Királyi Művészeti Egyetem az egyik legnépszerűbb, ám annál nehezebb a bejutás.
©

A felvételi eredmények kihirdetése a magyarhoz hasonló időszakban, július utolsó napján van, azonban a félév már augusztus közepén elkezdődik, így igencsak komoly tervezést igényel, hogy minden élhető körülményt megteremthessetek magatoknak a kezdésre - erről bővebben lent. Aki már most fontolgatná a jelentkezést, érdemes nyáron már elkezdenie a részletesebb információgyűjtést.

A dániai képzés összetettségéről korábbi cikkünkből ITT tájékozódhattok.

Ne kezdd a híd alatt!

Az élet viszont nem olcsó Dániában, egy-egy hónapban akár 220-320 ezer forintba is kerülhet, hogy rendezett körülmények között élj, ezt viszont diákmunkával is elő lehet teremteni. Mint szerdán megírtuk, egyes diákok tiltakozó feliratokat helyeztek el egy koppenhágai egyetemen, ahol a magyar külügyminiszter vendégeskedett. A diákok szerint abból is látszik, hogy megéri elköltözni, mert diákmunkából a magyar átlagbér kétszeresét tudják megkeresni.

Az érdeklődés nem alaptalan. A dán egyetemek híresek a kisebb csoportos foglalkozásaikról és az általánosan magas színvonalról is az ingyenesség mellett. Emiatt a lakáshelyzet hatalmas probléma, a nol.hu korábbi beszámolója szerint két éve az elsőévesek harmada lakás nélkül kezdte meg a félévet, többen lakókocsikban vagy akár a híd alatt is aludtak, mások a tengerparton kempingeztek.

A külföldről érkező tömegek is elképesztően keresletorientálttá teszik az albérletpiacot, akár hosszú sorok is kígyózhatnak egy-egy lakás előtt, ha a bérlő véletlenül a pontos címet is beleírta a hirdetésbe - írja a portál.

A többi skandináv ország hasonló rendszert biztosít az EU fiataljai számára, a svéd rendszerről itt, a norvég egyetemekről pedig itt olvashattok.

Finnországról részletesen

Közelebb és távolabb is ingyenes a diploma

Németország mellett Ausztriában és Skóciában is van lehetőség az ingyenes minőségi felsőoktatásra, illetve más szomszédos országban is. Körképünk következő alkalommal a német nyelvterületre való jelentkezés részleteivel foglalkozik. A küföldi ingyenes felsőoktatásról szóló korábbi körképünket ITT olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!