szerző:
Eduline

Napokon belül az egyetemeken, főiskolákon is elkezdődik a tanév, a kolis élettel, tankönyvekkel, fénymásolással, bulikkal együtt. Tippek azoknak, akik kevés pénzből szeretnének kijönni.

Élet hallgatóként: az étkezésen, közlekedésen, tankönyveken is sokat spórolhattok
©

Egyetek olcsón

Az interneten több olyan oldalt is találtok, amelyek párszáz forintos, könnyen elkészíthető recepteket gyűjtenek össze. Ha abból szerettek főzni, ami éppen otthon van, letölthetitek az Allrecipes Dinner Spinner mobilappot, de használhatjátok a NoSalty keresőjét is. Cikkünket a részletekkel itt találjátok.

Ha nincs kedvetek főzni, olvassátok el ajánlóinkat, amelyekben olcsó menzákat és éttermeket mutattunk be: a Corvinus-ELTE BTK-ELTE ÁJK háromszögben található étkezdékről készült első cikkünket itt, a másodikat itt olvashatjátok el. A BME és az ELTE lágymányosi campusához közeli olcsó éttermekről, menzákról itt olvashattok, az Óbudai Egyetem VIII. kerületi campusa körül található étkezdékről itt, az Üllői úti kínálatról pedig itt találtok infókat. A 300 forintos pizzaszeletek titkát itt árultuk el.

Ha ti is naponta több száz forintot költötök kávéra, szerezzetek be egy kávéfőzőt - már 2-3 ezer forintért vehettek 10-12 személyeset - és egy termoszt.

Olvassatok okosan

A kötelező olvasmányokat, akár szépirodalmi, akár szakkönyvek, soha ne a könyvesboltban keressétek először. Nézzétek meg, megvannak-e az egyetemi könyvtárban és a közkönyvtárakban, utána pedig az antikváriumokban, illetve a használt könyvek csere-beréjére létrehozott weboldalakon. Sok könyvet, tanulmányt ingyen is olvashattok az interneten - járjatok utána, milyen adatbázisokra (például JStor, EBSCO) fizetett elő az egyetemetek, főiskolátok. Részletes összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Közlekedjetek bringával

A BKV-bérlet diákigazolvánnyal havi 3450 forint, ezzel szemben már 10-20 ezer forintért találtok jó városi bringákat, a kellékekre (lakat, csengő, lámpák) néhány ezer forintot kell szánnotok. Valamivel nagyobb kötöttséget jelent, viszont nem kell aggódnotok a bringátok miatt, ha a Bubit használjátok. Ha először vásároltok bérletet, az egy évre szóló 12 ezer forintba, a féléves pedig 8 ezer forintba kerül. Utána 18 900, illetve 12 500 forintot kell fizetnetek. A hétvégi hazautazáshoz vonat helyett próbáljátok ki a telekocsit.

Járjatok ingyenes programokra

Ha még nem múltatok el 26 évesek, sok múzeum állandó kiállítását ingyen nézhetitek meg a hónap meghatározott hétvégéjén. Diákigazolvánnyal az időszaki kiállításokra féláron mehettek be, a hónap minden napján. A színházjegyen is sokat spórolhattok.

Ne telefonáljatok és SMS-ezzetek

Ha okostelefonotok van, érdemes letölteni egy olyan alkalmazást, amellyel ingyen küldhettek, illetve fogadhattok szöveges üzeneteket, sőt akár telefonálhattok, videóchatelhettek is. Jó megoldás például a Facebook Messengere, a Viber vagy a WhatsApp - csak a barátaitokat kell rávennetek, hogy ők is letöltsék az appot.

Használjátok ki az egyetemi lehetőségeket

Nézzetek körül, van-e irodalmi vagy filmklub az egyetemen, főiskolán, lehet-e sportolni a campuson, kínálnak-e olcsón nyelvórákat. Rengeteg szabadidős és szakmai programot találhattok, amelyekkel havonta jó pár ezer forintot spórolhattok.

Tervezzétek meg a kiadásaitokat

Készítsetek részletes tervet arról, hogy mire mekkora összeget szántok, és ezt próbáljátok is betartani. Írjatok fel minden egyes forintot, amit elköltöttetek - így a hónap végén látni fogjátok, min tudnátok spórolni. Már az is sokat számít, ha havonta 1-2 ezer forintot félre tudtok tenni a váratlan kiadásokra, nyári utazásra stb. - de legyetek következetesek, ezt az összeget tényleg ne költsétek el.

Így válasszatok bankszámlát

Több bank kínál diákoknak szóló bankszámlacsomagot: érdemes megnézni, mennyibe kerül a számlavezetés és a bankkártya (van, ahol mindkettő ingyenes), az online és a telefonos ügyintézés, illetve az SMS-szolgáltatás. Annak is járjatok utána, mekkora összeget lehet lekötni - általában alacsonyabb a limit, mint egy hagyományos bankszámlánál.

Tanuljatok, pályázzatok ösztöndíjakra

A jó jegyekkel pénzt is "kereshettek": állami ösztöndíjasként a tanulmányi ösztöndíj havi 20-30 ezer forintos segítséget jelenthet. Emellett pályázhattok szociális támogatásra, vagy éppen köztársasági ösztöndíjra is.

Ha egy váratlan esemény miatt romlik az anyagi helyzetetek - például baleset, haláleset vagy állás elvesztése miatt -, az egyetemen vagy főiskolán rendkívüli szociális ösztöndíjra pályázhattok. Ez egyszeri juttatás, a kérelmekről havonta egyszer hoznak döntést. Az egyetemi, főiskolai ösztöndíjakról itt olvashattok részletesen.

Adjátok el, ami nem kell

Ha meguntátok valamelyik ruhátokat, cipőtöket vagy dísztárgyatokat - nem beszélve a könyvekről és az elektronikai dolgokról - fotózzátok le, és töltsétek fel valamelyik aukciós oldalra. Évente akár több tízezer forintot is kereshettek így, minimális befektetéssel. Ha nem vagytok megszorulva, akkor se dobjátok ki a felesleges holmikat: inkább adjátok oda azoknak, akiknek szükségük van rá.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!