szerző:
Eduline

Az érettségi vagy az alapszakos diploma megszerzése után külföldön tanulnátok tovább? Az eduline új cikksorozatával megismerhetitek az osztrák, a német, a brit, az amerikai és több más ország felvételi-felsőoktatási rendszerét. Harmadik rész: Skócia.

Az Edinburgh-i Egyetem Skócia legjobb felsőoktatási intézménye
©

Skóciában az Európai Unió tagállamaiból érkező diákok számára ingyenes az első alapképzés (BA vagy BSc) elvégzése - az orvosi és állatorvosi képzésért viszont fizetni kell. Ha itthon már elkezdtétek állami ösztöndíjas formában az egyetemet, az elvégzett féléveket levonhatják az ottani ingyenes félévek számából. Az "állami ösztöndíjas helyet" mindenkinek megítélik, ehhez azonban regisztrálni kell a Students Awards Agency For Scotland oldalán.

Az engAme tájékoztatása szerint a megélhetésre havi 500-600 fontot (182-218 ezer forint) kell számolni - ebben benne van a szállás és az étkezés költsége is. Ha szociális támogatást igényeltek az adott egyetemen, érdemes megnézni, korlátozzák-e a tanulmányok melletti munkavállalást. Tanulmányi ösztöndíjra általában a második évtől lehet pályázni.

Ezek Skócia legjobb egyetemei
A Quacquarelli Symonds 2013/14-es világrangsorának top 200-as listájára négy skót egyetem került fel. Az Edinburgh-i Egyetem a 17. helyen végzett, a Glasgow-i Egyetem pedig az 51. helyet szerezte meg. A University of St Andrews a 83., a University of Aberdeen pedig a 148. lett.

A skót egyetemeken az alapképzés négyéves, a diákok a harmadik évtől specializálódnak a választott szakirányra, addig általános kurzusokon vehetnek részt.  Ha nem szeretnétek elkötelezni magatokat, választhattok szakpárok közül is, de akár két teljes szakot is elvégezhettek. Vannak úgynevezett "sandwich” típusú képzések is, ezeken egyéves kötelező szakmai gyakorlatot kell teljesítenetek.

A tanév általában októberben kezdődik, és júniusban vagy júliusban ér véget, szemeszterekből vagy trimeszterekből áll. Hogyan tanulhattok tovább külföldön? Az ausztriai felsőoktatásról szóló cikkünket itt találjátok, a németországi rendszerről pedig itt olvashattok.

Hogyan felvételizhettek?

Skóciában 18 egyetem működik: a képzésekre az ucas.com honlapon jelentkezhettek. Összesen öt helyet jelölhettek meg, a jelentkezési határidő január 15., kivétel az orvosi képzés, amelyekre már október 15-ig le kell adni a felvételi kérelmet. A magyar rendszerrel ellentétben csak májusban kell eldöntenetek, hova szeretnétek járni.

A felvételin az érettségin, különösen az adott szakterülethez tartozó tantárgyakból elért eredmény számít, de az intézmények egyéb követelményeket is megszabhatnak. A skót felsőoktatásba való bekerülés feltétele a nemzetközi, általában legalább középfokú angol nyelvvizsga is: arról, hogy mely típusokat fogadják el, az adott intézménynél érdeklődhettek, általában a TOEFL és az IELTS megfelel.  A népszerű nyelvvizsgatípusokat bemutató cikksorozatunkat itt találjátok.