szerző:
Eduline

A Testnevelési Főiskola 1985-ben elfogadott doktori szabályzatának összeférhetetlenségre vonatkozó paragrafusát is...

©

A Testnevelési Főiskola 1985-ben elfogadott doktori szabályzatának összeférhetetlenségre vonatkozó paragrafusát is megsértették Schmitt Pál disszertációjának értékelésekor – írja a Népszabadság.

A szabályzat alapján nem vehet részt a doktori disszertáció bírálatában olyan személy, akitől a jelölt munkájának tárgyilagos értékelése nem várható. Márpedig a dolgozat mindkét opponense tagja volt a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának, egy olyan szervezetnek, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság hozott lére, és 1990-ig Schmitt Pál vezetett.

A doktori szabályzat egy másik pontja egyébként azt is kimondja, hogy csak olyan disszertáció sikeres megvédésével érdemelhető ki a doktori cím, amely önálló kutatáson alapul, és jelentős új tudományos eredményt tartalmaz. Amennyiben tehát Schmitt Pál dolgozata jelentős részben a bolgár szerző szakmunkájának újrahasznosítása volt, akkor a szabályzat legalapvetőbb tartalmi kritériumának sem felelt meg. A plágiumgyanúról szóló összes cikkünket itt találjátok.

A köztársasági elnök az mr1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, az akkori szabályozás megengedte, hogy a kisdoktori dolgozathoz felhasznált szakirodalmat ne oldalanként, hanem a dolgozat végén tüntessék fel, így nem áll meg az ügyben a plágiumvád.