szerző:
Eduline

Mint szerdán kiderült, könnyen lehet, hogy távoznia kell a szegedi hallgatói életben 12 éve szerepet vállaló Török Márk EHÖK-elnöknek egy őszi új jogszabály miatt. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat szerint viszont még nem járt le Török ideje, bíróságra is mennek, ha kell.

Török Márk 2007-ben egy tandíjellenes szegedi tüntetésen, még fiatal korában.
©

Az eddigi 12 éve mellé további 4 évért száll ringbe Török Márk, pontosabban az általa vezetett szegedi EHÖK. Mint arról beszámoltunk az Átlátszó Oktatás cikke alapján, egy őszi törvénymódosítás szerint egy hökös csak négy évig viselhet tisztséget 2015. szeptember 1. után. Az EMMI, valamint más jogi szakértők szerint ez azt jelenti, hogy akiknek összesen összegyűlt a 4 éve, az nem folytathatja.

Török Márkot szeptember 24-én választották újra.

Évtizedes höközés után léptethetik le a szegedi HÖK-vezért

Török Márk 2004-ben kezdte meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen, kisebb megszakításokkal azóta folyamatosan vezető pozícióban volt a hallgatói önkormányzatban. Egy becsempészett törvénymódosítás viszont szeptember óta tiltja, hogy valaki négy év höközés után is maradhasson, őt pedig a szabály érvénybe lépése után választották meg. Minden véget ér egyszer?

Az SZTE EHÖK elküldte állásfoglalását, miszerint még nem kaptak egyetemi határozatot a tárgyban, azonban előre rögzítették, hogy amint Török Márk leléptetésére vonatkozó hivatalos papírt kapnak, jogorvoslati kérelmet adnak be, aminek halasztó hatálya van - azaz a bírósági döntésig akár a helyén is maradhat Török.

A jogalkotási törvényre hivatkozva úgy érvelnek, hogy nem léphet életbe olyan jogszabály, melynek visszamenőleges hatálya van.

Az EMMI azonban ennek a jogszabálynak az ismeretében hozott állásfoglalása eltérő, szeptember 1. óta összeadható a hökben eltöltött évek száma, ami nem haladhatja meg a 4 évet.

Patai Ádámtól, az SZTE EHÖK sajtófőnökétől megkérdeztük, hogy az EHÖK-nek még hány tisztségviselőjét érinti a törvény, azonban azt a kitérő választ adta, hogy addig nem foglalkoznak ezzel, amíg meg nem érkezik az egyetemi határozat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!