szerző:
Eduline

A tavalyi négy helyett az idén már hat magyar egyetemet soroltak a világ legjobb felsőoktatási intézményei közé a Quacquarelli Symonds (QS) szakemberei, a 2016/2017-es nemzetközi rangsort kedd hajnalban hozták nyilvánosságra. A szegedi egyetem, az ELTE és a Corvinus megőrizte 2015/2016-os helyezését.

A magyar intézmények közül a HVG felsőoktatási rangsorában is rendre a legjobbak között végző Szegedi Tudományegyetem érte el a legjobb eredményt, a friss QS-rangsorban - a tavalyi helyezéshez hasonlóan - az 501-550. helyen szerepel.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem megőrizte 601-650. helyét, a Debreceni Egyetemet a 651-700., a Budapesti Corvinus Egyetemet a 701+ kategóriába sorolták a QS-rangsor készítői. Új magyar szereplő a listán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem, mindkettő a 701+ kategóriában szerepel.

A szegedi egyetem főépülete. A magyar felsőoktatási intézmények közül a legjobb eredményt érte el
©

A londoni Quacquarelli Symonds cég hat szempont - a hallgatók aránya (20 %), a külföldi hallgatók és oktatók száma (5-5 %), a munkaadók véleménye (10 %), az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága (20 %) és az akadémiai szféra megítélése (40 %) - alapján készíti el a felsőoktatási világrangsort 2004 óta. Az utóbbi években rendszeresen összeállítják többek között a legjobb egyetemvárosok, az 50 évnél „fiatalabb” egyetemek, Kelet-Európa, Közép-Ázsia, Latin-Amerika legjobb felsőoktatási intézményeinek rangsorát, és tematikus intézményi listákat is készítenek.

Az MIT a legjobb

A rangsor élén évről évre a Massachusetts Institute of Technology, vagyis az MIT áll, amelyet a tavaly még „csak” a harmadik helyre sorolt Stanford és a Harvard követ. A két legendás - egymással évszázadok óta rivalizáló - brit elitegyetem, a Cambridge és az Oxford nem szerzett dobogós helyet, a Cambridge a negyedik, az Oxford a hatodik a világrangsorban.

AZ MIT. Lehetetlen letaszítani a trónról
©

A tíz legjobb felsőoktatási intézmény listája egyébként nem okozott meglepetést, a top tízbe került a California Institute of Technology (Caltech), a University College London (UCL), az ETH Zürich, az Imperial College London és a University of Chicago.

A szomszédos országok egyetemei közül a Bécsi Egyetem, a Bécsi Műszaki Egyetem, az Innsbrucki Egyetem szerezte a legjobb eredményt, a szlovák felsőoktatási intézmények közül a pozsonyi Comenius (651-700. hely) került fel a listára, míg Ukrajnából hat, Szerbiából egy, Romániából négy, Horvátországból egy, Szlovéniából két egyetemet soroltak a legjobbak közé a QS-rangsor készítői.