szerző:
Eduline

Mind a négy magyarországi orvosi egyetem felkerül a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb rangsorára, a legjobb eredményt a Semmelweis Egyetem érte el.

©

Szerda délután hozta nyilvánosságra legfrissebb egyetemi rangsorát a londoni Quacquarelli Symonds (QS) cég, amely tudományterületenként rangsorolta a világ legjobb felsőoktatási intézményeit. Az élet- és gyógyszertudományok területének rangsorára mind a négy magyarországi orvosi egyetem felkerült: a Semmelweis Egyetemet a 254., a Debreceni Egyetemet a 397. helyre sorolták, a Szegedi Tudományegyetem a 401-450., a Pécsi Tudományegyetem pedig a 451-500. helyre került.

"A londoniak rangsora módszertanilag három pilléren nyugszik: a tudományos hírnév felmérésén, a munkáltatói elégedettség felmérésén és az adott szakterületen megjelent publikációk idézettségére jellemző két mutatón (citációk, Hirsch-index). Előbbi két tényezőt az egyetemek által megadott kontaktok válaszai alapján számolják, míg a hivatkozásokat a Scopus adatbázisból kinyerve kalkulálja a rangsorkészítő" - írja közleményében a Pécsi Tudományegyetem.

Itt az új egyetemi rangsor: nyolc magyar egyetem került fel a listára, tarolnak az orosz intézmények

Újabb listát hozott nyilvánosságra a globális felsőoktatási rangsorairól ismert brit Quacquarelli Symonds (QS), ezúttal a feltörekvő európai országok és a közép-ázsiai államok felsőoktatási intézményeit értékelték. Nyolc magyar egyetem került fel a listára, a legjobb eredményt a Szegedi Tudományegyetem érte el.