szerző:
Eduline

Vasúti sínpár a főépület pincerendszerében? Második világháborús repeszek az arborétumban? Szerencsét hozó Marx?

Vasúti sínek az épület alatt

A Corvinus pesti campusának főépülete az egykori Fővámpalota, a tér is erről kapta a nevét (1949 és 1991 között Dimitrov térnek hívták - Dimitrov Bulgária miniszterelnöke volt). Ami ennél érdekesebb, és kevesen tudják: a 19. század végén Ybl Miklós tervei alapján készült vámház hatalmas pincerendszerét raktárként használták, ahová még vasúti sínek is futottak.

©

A Sóház néven ismert másik régi Közgáz-épület viszont nem sólerakat volt: a vámházhoz tartozó irodákat telepítették ide. Bár ma már csak az egyetemi bálokon lehet alkoholt kapni, annak idején a Sóház saját söntéssel büszkélkedhetett, de volt benne posta és étterem is.

Marxot megsimogatni ér

Bár időről időre fellángol a vita arról, menjen vagy maradjon a Marx-szobor, a corvinusosok számára Marx nem az ideológiáról szól - sokkal inkább olyan, mint egy kabala. A szobor ugyanis nem a takarítók miatt fényes, hanem azért, mert a hallgatók rendszeresen az ölébe ülnek fényképezkedni (főleg a gólyabálon, diplomaosztón), vagy csak megdörzsölik vizsga előtt, hogy szerencsét hozzon.

©

Háborús veteránok az arborétumban

2004-ben olvadt össze az egyetem három budai és három pesti kara - a budai campushoz egy arborétum is tartozik, amelyet a 19. század végén hoztak létre. Amit kevesen tudnak: még mindig vannak az arborétumban olyan fák, amelyeknek a törzsében golyódarabokat, repeszeket találhattok - ezek Budapest ostromakor kerültek az arborétumba.

Menőbb volt, mint a VOLT

Az egyetem évzáró, vizsgafelejtő buliját 1993 óta rendezik meg, újabban Balatonkenesén, azelőtt Tatán. A tatai buli a 90-es évek végén olyan sikeres volt, hogy lekörözte a szintén 1993 óta megrendezett VOLT fesztivált.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!