szerző:
Eduline

Orbán Viktor úgy fogalmazott egy mai rendezvényen, hogy a migránsválság ellenére is továbbra is várja Magyarország a külföldi hallgatókat. A muszlim országokból jövő hallgatókhoz odafordulva felhívta a figyelmüket arra, hogy Magyarországon keresztény gyökerű politika érvényesül, és a keresztény tanítás tiltja a muszlimellenességet.

©

Orbán Viktor a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban résztvevő hallgatóknak rendezett fogadáson szólalt fel, ahol hangsúlyozta, a migránsválság ellenére is nyitott marad a magyar oktatáspolitika és „továbbra is várjuk a külföldi hallgatókat”.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a programban részt vevő hallgatók mind szabályozott formában érkeztek Magyarországra, betartják az ország törvényeit, és viszonyukat a magyarokkal a kölcsönös tisztelet jellemzi.

A muszlim országokból érkezett hallgatókhoz szólva kiemelte: Magyarországon keresztény gyökerű politika érvényesül, és a keresztény tanítás tiltja a muszlimellenességet, ezért „minden ilyen politikát elutasítunk”.

Orbán Viktor arról is szólt, hogy bővíteni fogják a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot: jelenleg 45 országból érkezhetnek hallgatók, ezt 80-ra szeretnék növelni.

Továbbra is várjuk a külföldi diákokat

Orbán Viktor kifejtette: Magyarország kemény, határozott álláspontot képvisel migránsügyben, elutasítja az ellenőrizetlen, szabályozatlan beáramlást, de miközben ezt a politikai vonalat folytatni fogja, továbbra is várja a külföldi diákokat. Itt biztonságban vannak, a vendégjog szabályai szerint a mi védelmünk alatt állnak - mondta.

Felidézte: régi, a kommunista időkig visszanyúló hagyomány, hogy Magyarország tanulási lehetőséget biztosít külföldi hallgatóknak, a kínai-magyar kapcsolatok például mindig is jók voltak, de jó néhány arab országgal is remek oktatási kapcsolatok alakultak ki, ez ápolásra érdemes örökség. Hangsúlyozta, hogy Magyarország folytatja a keleti nyitás politikáját.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédében felidézte, hogy a magyar kormány 2013-ban indította el a Stipendium Hungaricum-programot a keleti nyitás politikájának jegyében, azóta 1653 hallgató kezdte meg tanulmányait a program keretében. Márai Sándort idézve hangoztatta, hogy Magyarországnak Nyugat felé kell néznie, de nem feledheti el keleti eredetét sem.

Egyre több a külföldi hallgató

A magyar kormány által finanszírozott Stipendium Hungaricum jelenleg körülbelül 4 milliárd forint plusz forrást jelent az egyetemeknek, jövőre ez az összeg 9 milliárdra, 2017-re 17 milliárd forintra nőhet - mondta az államtitkár.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke elmondta, hogy a magyar egyetemeken növekszik a külföldi hallgatók száma, jelenleg a több mint 200 ezres diáklétszámból 22 ezret tesznek ki a külföldi hallgatók.