szerző:
Eduline

Tíz kórháznyi orvos hiányzik a magyar egészségügyből, miközben a magyar orvosi egyetemeken a hallgatóknak már a fele külföldi. Többször előfordult már, hogy adott évben több orvos hagyta el az országot, mint ahány végzett. Oktatókból is egyre nagyobb a hiány.

 

©
2-3 ezer orvos hiányzik a magyar egészségügyből annak ellenére, hogy az elmúlt 10 évben másfélszeresére nőtt a magyar orvostanhallgatók száma – írja a Népszabadság.

Ha a kormány úgy döntene, hogy radikálisan növeli az államilag finanszírozott orvostanhallgatói helyek számát, akkor is sokat kéne várni a hiány enyhülésére, mivel 10-12 év alatt válik egy hallgatóból orvos.

Kincses Gyula egészségpolitikai szakértő a lapnak elmondta, hogy a négy, orvosi képzéssel is rendelkező hazai egyetem évek óta a külföldi – tehát fizetős – hallgatók számának növelésére törekszik. Emiatt szerinte „recseg-ropog a rendszer”.

Cikkeink a témában

Sztrájkolhatnak a rezidensek

Orvostudományi kar létesülhet Győrben

Ha orvosira jártok, erről mindenképp tudnotok kell

70 milliárdos fejlesztés jöhet az orvosképzésben

Az orvosi szakokon 9000 külföldi hallgató tanul, ami az összes férőhelynek csaknem felét teszi ki, és évi 20 milliárd forintnyi tandíjat fizetnek ki, ezért sem valószínű, hogy e férőhelyek terhére növelnék a magyarországi hallgatók arányát.

A cikk szerint a kormányzati fejlesztésekkel 2020-ra már 11 ezer külföldi hallgató lehet jelen az orvosképzésben, ráadásul ennek az oktatók is örülhetnek, ugyanis az idegen nyelvű oktatásért plusz pénz jár.

Egyes tárgyak esetében már így is drasztikusan csökken az oktatók száma. Anatómián például 15-20 hallgató is tartozhat egy csoportba, ami inkább egy kiscsoportos előadást eredményez, semmint valódi betegbemutatást – írja a cikk a Magyar Akkreditációs Bizottság jelentésére hivatkozva.