szerző:
eduline/mti

Megjelent hétfőn a helyi sajtó előtt Phenjanban, beismerte "államellenes" bűnét és bocsánatért esedezett az az amerikai diák, akit januárban tartóztattak le Észak-Koreában nem sokkal azelőtt, hogy felszállt volna egy Kínába tartó repülőre. A nyugati diákoknak a beutazás, a koreaiaknak a szökés lehet veszélyes.

©

A 21 éves Otto Warmbier bűne az, hogy a szállodában, ahol lakott, kihozott egy politikai propagandaplakátot a létesítmény kizárólag a személyzetnek fenntartott részéről. Ez Észak-Koreában államellenes bűntettnek számít.

Warmbier azt mondta, egy egyház pénzt ajánlott neki a plakátért. Phenjan azt állítja, hogy Warmbier a washingtoni kormányzat "hallgatólagos támogatásával és befolyása alatt" követte le a bűncselekményt. Bár azt nem fejtették ki, hogy milyen ördögi terv része lehetett egy plakát ellopása az amerikai kormány részéről.

Nemrég írtunk arról, hogy Egyiptomban meggyilkoltak egy tanulmányúton lévő olasz diákot. Sajnos Kenyában sem életbiztosítás manapság egyetemre járni.

Észak-Korea gyakorta tartóztat le turistaként az országba látogató nyugati állampolgárokat. Sem az Egyesült Államok, sem Kanada nem ajánlja például, hogy állampolgárai a kommunista országba utazzanak.

A nyugati diákok szeretnek a veszélyesnek tartott országba utazni, sok helyi pedig inkább szökne, de ez csak keveseknek sikerül.

Másfél éve például Párizsban veszett nyoma egy cserediáknak. A koreai hallgatót a gyanú szerint a diktatúra titkosszolgálata elfogta és haza akarta hurcolni, ám sikerült meglógnia.