szerző:
Eduline

Köztársasági ösztöndíj, Bursa Hungarica, szociális és tanulmányi ösztöndíj - összegyűjtöttük, kik pályázhatnak az egyes felsőoktatási ösztöndíjakra, és ezzel mekkora támogatást szerezhetnek.

©

Tanulmányi ösztöndíj

Kinek jár? Azoknak az állami ösztöndíjas hallgatóknak, akik előző félévi teljesítményük alapján jogosultak rá.

Mikor? Az első lezárt félévtől igényelhető, egy féléven, azaz 5 hónapon át utalják. A pályázatokat a felsőoktatási intézmények írják ki, minden félév elején.

Mekkora összeg? Az ösztöndíj havi összege nem lehet kevesebb a hallgatói normatíva 5 százalékánál (ez jelenleg 5950 forint). Az egyes intézmények juttatásairól ebben a táblázatban tájékozódhattok.

Alaptámogatás

Kinek jár? Azoknak a rászoruló hallgatóknak (fogyatékkal élők, hátrányos helyzetűek, halmozottan hátrányos helyzetűek, családfenntartók, nagycsaládosok, félárvák, esetleg árvák), akik állami ösztöndíjas, nappali tagozatos képzésben kezdték meg a tanulmányaikat.

Mikor? Csak az első félévben igényelhető, egyszeri támogatás. A pályázatokat a felsőoktatási intézmények írják ki, minden félév elején.

Mekkora összeg? Felsőoktatási szakképzés, alap- és osztatlan képzés esetén a hallgatói normatíva 50 százaléka (jelenleg 59 500 forint), mesterképzésen 75 százalékát (89 250 forint).

Rendszeres és rendkívüli szociális ösztöndíj

Kinek jár? Azoknak a rászoruló hallgatóknak (fogyatékkal élők, hátrányos helyzetűek, halmozottan hátrányos helyzetűek, családfenntartók, nagycsaládosok, félárvák, esetleg árvák), akik állami ösztöndíjas, nappali tagozatos képzésen vesznek részt, illetve akiknek egy váratlan esemény - például munkahely elvesztése vagy baleset - miatt romlik a szociális helyzete.

Mikor? A rendszeres szociális ösztöndíjakra félévente kell pályázni, és havonta utalják, a rendkívüli ösztöndíj viszont egyszeri juttatás, a kérelmeket havonta bírálják el.

Mekkora összeg? A támogatás havi összege a rászorultság mértéke szerint nem lehet alacsonyabb a hallgatói normatíva 10, illetve 20 százalékánál (ez jelenleg 11 900 és 23 800 forint). Az egyes intézmények juttatásairól ebben a táblázatban tájékozódhattok.

©

Köztársasági ösztöndíj

Kinek jár? Azok pályázhatnak, akiknek legalább két lezárt félévük van, és ezalatt legalább 55 kreditet gyűjtöttek. A támogatást olyan kiemelkedő hallgatóknak ítélik, akiknek például több nyelvvizsgájuk van, tudományos lapokban publikálnak, indulnak az OTDK-n, esetleg közéleti és sportteljesítményükkel is kitűnnek. További részleteket itt találtok.

Mikor? Az ösztöndíj egy teljes tanévre, azaz 10 hónapra szól, a jelentkezési határidőket a felsőoktatási intézmények határozzák meg, de általában június végére-július elejére esik.

Mekkora összeg? Várhatóan havi 34 ezer forint.

Bursa Hungarica

Kinek jár? Hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló, nappali tagozatos hallgatóknak, és azoknak, akik a következő tanévben szeretnék megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat, nappali tagozaton - és be is kerülnek az egyetemre, főiskolára. Önköltséges hallgatók is pályázhatnak. Az ösztöndíjról itt olvashattok bővebben.

Mikor? Az önkormányzatok és az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden évben ősszel írja ki a pályázatot, a támogatás egy tanévre, azaz tíz hónapra szól.

Mekkora összeg? Havi 5-10 ezer forint.

Út a diplomához

Kinek jár? Hátrányos és halmozottan hátrányos, kiemelten roma hallgatóknak, akik ösztöndíj támogatásra vagy önköltség-támogatásra szorulnak. Az ösztöndíjról itt írtunk.

Mikor? Mindkét támogatás egy vagy akár két félévre is megpályázható. A 2015/2016-os pályázatot várhatóan augusztusban írják ki.

Mekkora összeg? Az ösztöndíj mértéke várhatóan 125 ezer forint/félév, az önköltség-támogatásé pedig a tandíj maximum 95 százaléka, de nem több mint 350 ezer forint/félév.

©

Klebelsberg Képzési Ösztöndíj

Kinek jár? Azok az osztatlan tanárképzésben résztvevő hallgatók pályázhatnak, akik vállalják, hogy elvégzik a képzést, majd tanári pályán helyezkednek el. További részleteket itt találtok.

Mikor? A 2015/2016-os tanévre vonatkozó pályázatot várhatóan szeptemberben írják ki.

Mekkora összeg? Kreditindextől függően havi 25, 50 vagy 75 ezer forint.

Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj

Kinek jár? Azokat a felsőoktatásban hallgató, 35 év alatti sportolókat támogatják, akiknek esélyük van olimpiai vagy paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki, olimpiai vagy paralimpiai érem megszerzésére. Aktív hallgatói jogviszony, egyesületi és nemzeti válogatott kerettagság feltétel. További részleteket itt találtok.

Mikor? Legfeljebb az első alapfokú vagy osztatlan szakon mesterfokú végzettség megszerzéséig szól a támogatás. A pályázati határidő március 31.

Mekkora összeg? Havi 102-204 ezer forint.

Budapest Ösztöndíj Program

Kinek jár? A Fővárosi Önkormányzat programjának célja a közigazgatási utánpótlás biztosítása, a pénzügyi támogatás mellett a szakdolgozat elkészítésében adnak segítséget - így pályázati feltétel, hogy a Fővárosi Közgyűlés által jóváhagyott témakörök valamelyikében készüljön a szakdolgozatotok. Emellett feltétel a 30 év alatti kor és a hallgatói jogviszony valamelyik fővárosi felsőoktatási intézménynél. További részletekért kattintsatok ide.

Mikor? Az program 2015 szeptemberében (keresztféléves képzés esetén 2016 februárjában) kezdődik és 10 hónapon át tart. A jelentkezési határidő április 30.

Mekkora összeg? Bruttó havi 50 ezer forint.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!