szerző:
Eduline

Vajon mennyire elégedettek azok a friss diplomások, akik végzettségüknek megfelelő területen szereztek állást? És mi a helyzet akkor, ha teljesen más munkakörben kell dolgozniuk?

©

Az Oktatási Hivatal nemrég megjelent felsőoktatási elemzésében arra is kereste a választ, mennyire fontos, hogy egy frissen végzett diplomás a szakterületének megfelelő állást kapjon.

A szakirodalom által szakterületi illeszkedésnek nevezett jelenség (vagyis hogy a diplomájának megfelelő területen kap-e állást a pályakezdő) legerősebben az orvos- és egészségtudomány, informatika, jogi, műszaki, illetve pedagógusképzés képzési területeken tapasztalható, legkevésbé pedig a bölcsészettudomány, sporttudomány, valamint társadalomtudomány képzési területeken végzettek dolgoznak a szakterületükön.

A szakterületükön dolgozók közül a leginkább a gazdaságtudományok és az informatika képzési területek végzettjei elégedettek a munkájukkal, legkevésbé az orvos- és egészségtudomány, valamint a sporttudomány képzési területeken végzettek.

A nem szakterületükön dolgozók közül a legelégedettebbek az informatikus, illetve bölcsészettudományi képzések végzettjei, míg legkevésbé a művészeti, valamint államtudományi területeken abszolutóriumot szerzők elégedettek az általuk végzett munkával.

Ezekkel a diplomákkal lehet a legtöbbet keresni: itt vannak a fizetések

Műszaki alapszakon szeretnétek továbbtanulni, de kíváncsiak vagytok, milyen fizetésekre számíthattok majd friss diplomásként? Utánajártunk. A Felvi.hu szakkeresőjének segítségével megnéztük, mennyit lehet keresni 2016 öt legnépszerűbb műszaki alapszakjának elvégzése után a 2014-es diplomáspálya-követési adatok alapján.