szerző:
Eduline

A Magyarországon tanuló külföldi diákok sokkal kevesebbet stresszelnek a pályaválasztáson, mint magyar társaik - ez derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem legfrissebb kutatásából.

A hazai diákok 60 százaléka aggódik, harmada pedig kifejezetten stresszes a pályakezdés nehézségei miatt, míg csupán minden tizedik hallgató tekint magabiztosan a jövőbe - derítette ki a METU felmérése.

A diákok főleg azon aggódalmaskodnak, hogy a diploma megszerzésétől számítva mennyi idő alatt lesznek képesek munkát találni.

Mihez kezdtek magukkal, akik a Metropolitan Egyetemen végeztek? Az egyetem felmérte

A METU-n végzettek többsége Budapesten dolgozik, és csak kevesebb mentek külföldre. A többség a végzettségének megfelelő állásban helyezkedett el. Az elmúlt három évben az alap-, illetve mesterképzésen végzett hallgatók közel negyede vezetői pozícióban dolgozik, vagy saját vállalkozással rendelkezik - derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) kutatásából, amely az intézmény hallgatóinak karrierútját vizsgálta.

A felmérés szerint a külföldi hallgatók kevésbé foglalkoztak a fizetéssel: míg a magyarok 28 százaléka a jövőbeli megélhetése miatt stresszel, a külföldiek kevesebb, mint ötöde nyugtalankodik emiatt.

A megkérdezett diákok szerint egyébként ma a munkaadók sokkal több tapasztalatot várnak el, mint régebben, legértékesebbnek pedig a számítástechnikai ismereteket és a nyelvtudást jelölték meg.