szerző:
MTI

Ma már kevés egy érettségi - nyilatkozta a Népszabadságnak Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, aki szerint több diplomásra volna szükség.

Lovász László. Szerinte sem igaz, hogy a diplomások körében nagyobb a munkanélküliség
©

A lap hétfői számában megjelent interjúban Lovász László a felsőoktatási stratégiáról azt mondta: jó, hogy elkészült egy ilyen hosszú távú koncepció, ugyanakkor jó lett volna, ha az egyeztetésre egy hétvégénél több idő állt volna rendelkezésre.

Az MTA elnöke szerint Magyarországon az egyetemek a közép-európai átlagnál is rosszabbul finanszírozottak. Arról is beszélt: a stratégia szerint a felsőoktatás finanszírozásának javulása nem várható a következő években, holott az intézmények költségvetési helyzetének javítása szerinte elengedhetetlen.

Lovász László szerint a pályaelhagyó bölcsész nem fölöslegesen kiképzett valaki, és arra is kitért: több diplomásra lenne szükség. Hozzátette: a statisztikák nem támasztják alá, hogy a diplomások körében nagyobb lenne a munkanélküliség, sőt kisebb. Mennyit keresnek a friss diplomások? Itt találjátok a friss adatokat.

Úgy vélte, minél több fiatalnak kell olyan általános képzést nyújtani, amelynek segítségével viszonylag könnyen meg tudja tanulni egy-egy szakmán belül a változásokat - olvasható az interjúban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!