szerző:
Eduline

„Ez az egyetem az egyik legkiválóbb kutatóhely Magyarországon. Az itt maradásához fontos, hogy megoldást találjon a kormány és az egyetem, ha kell, New York állammal együtt” – mondta a CEU-ról Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

©

Lovász László a 168 Órának felidézte, hogy tavaly volt egy vita, amelyen részt vett Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese és Palkovics László is, még oktatási államtitkárként. „Aztán egy szűkebb körben is beszélgettünk. Akkor még optimista voltam, hogy sikerült egy asztalhoz ültetni a két fél képviselőit” – mondta. 

Arra a kérdésre, a felsőoktatásban miért nem volt nagyobb tiltakozás a CEU miatt, azt válaszolta, időnként a közhangulat aktívabb, könnyebben mozgósítható”. „Vannak olyan időszakok is, amikor fásultabb. Az egyetemeknek megvannak a maguk bajai, jelentős alulfinanszírozottsággal küzdenek” – tette hozzá.

Ha egy hónap alatt nincs kormányaláírás, jövő szeptember 1-től minden amerikai akkreditálású képzés Bécsbe költözik – ahogy arról korábban beszámoltunk, október 25-én ezt jelentette be a CEU-n Michael Ignatieff rektor.

A miniszter szerint nem költözik a CEU, és nincsen CEU-ügy

"Nincs CEU-ügy" - ezt mondta a 168 Órának Palkovics László innovációs miniszter.