szerző:
Eduline

Több, mint egy hónappal a CEU-t ellehetetlenítő törvény benyújtása után szóba állnának annak alanyával.

©

A héten kezd egyeztetni a kormány képviselője, Altusz Kristóf külügyi államtitkár a Közép-európai Egyetem vezetésével a felsőoktatási intézmény jövőjéről - ezt a Hír Tv-ben nyilatkozta Palkovics László oktatási államtitkár.

Erre még Áder János kérte a kormányt, amikor egy hónapja aláírta a lex CEU-t. Így most előállhat az a helyzet, hogy a törvény benyújtása után másfél hónappal a kormány leül egyeztetni a jogszabály alanyával.

Palkovics a műsorban azt is elmondta, hogy az Európai Unió aggályait a kormány továbbra sem osztja. Mondjuk így elég nehéz lesz tárgyalni, ugyanis, nagyjából ugyanaz a problémája a rohamtempóban elfogadott, nyilvánvalóan a CEU-ra írt törvénnyel az EU-nak, ami a CEU-nak is.

„Altusz helyettes államtitkár úrnak két feladata van. Az egyik, hogy tárgyaljon releváns kormányokkal a kormányközi megállapodások előkészítéséről. A másik feladata a munkabizottságnak az irányítása. Amibe több minisztérium is vesz részt, nemcsak az oktatási minisztérium, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium is, akinek bármifajta olyan ügye lehet, amiben segítséget akarunk nyújtani. Ezek a tárgyalások most kezdődnek, azt hiszem, a CEU-val pontosan jövő héten van már az első időpont, ezt most egyeztetik a kollégáink. Sok embert kell összehozni, úgyhogy a tárgyalások elkezdődnek” - mondta.

Bizonyára emlékeztek rá, hogy a CEU-nak egy feltételt kéne jövő év elejéig teljesíteni, ha jelenlegi formájában szeretne Magyarországon működni: New York államban felépíteni és elindítani egy campust. Ugyanakor ez sem lenne elegendő, hiszen közben az amerikai kormánynak kéne megállapodást kötnie a magyar kabinettel, ezt azonban az USA alkotmánya kizárja.