szerző:
Eduline

A kötelező olvasmányok és szakkönyvek mellett szakítsatok időt a szépirodalomra is. Íme, öt könyv 2015-re.

Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Nyáry Krisztián hatalmas sikert aratott az Így szerettek ők című, kétrészes könyvével, amelyben neves magyar írók, költők szerelmi életét tárta fel, olvasmányos formában. Az Igazi hősökben harminchárom 19-20. századi magyar emberről írt. Vannak köztük ismert személyek, mint Papp László vagy Semmelweis Ignác, és kevésbé ismertek, mint Halassy Olivér, a világ első mozgássérült olimpikonja, Hugonnai Vilma, az első magyar diplomás nő vagy Ocskay László százados, a magyar Schindler.

Lisa Genova: Megmaradt Alice-nek

A Megmaradt Alice-nek (Still Alice) nem csak a könyvespolcokról lehet ismerős, Genova bestsellerének filmes adaptációját januárban fogják bemutatni az Egyesült Államokban. A főszerepben Julianne Moore játssza majd azt a háromgyerekes, elismert harvardi nyelvészprofesszort, Alice Howlandot, aki egyszer csak felfedezi magán az Alzheimer-kór tüneteit. Itt kezdődik Alice néhol megrázó, néhol felemelő harca az egyik legfélelmetesebb betegséggel.

George R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja

A Trónok harca-sorozat óriási olvasási lázt indított el, rengetegen nyúltak az eredeti könyvsorozat, a Tűz és jég dala után. Akár a tévéből ismeritek Westerost, akár a könyvből, Martin új kötete kötelező minden rajongónak: A Hét Királyság lovagja a sorozat előtti időben játszódik, amikor még a sárkánykirályok uralkodtak a királyságban, és legalább olyan kegyetlen volt a sok belviszály és a trónért való küzdelem, mint az eredeti regényfolyam idején.

Angol nyelvű olvasmány fantasyrajongóknak
Még nem jelent meg magyar fordításban a George R. R. Martin és Gardner Dozois szerkesztette kötet, a Dangerous Women, amely - a nevéhez illően - huszonegy olyan, elismert fantasy- és sci-fi-írótól származó novellát tartalmaz, amelyben nők a főszereplők. Az utolsó novellát maga Martin írta, és kétszáz évvel a Trónok harca eseményei előtt játszódik, az akkori hercegnő és királyné közti testvérháborút, a Sárkányok táncát dolgozza fel.

Egy régi adósságotok

És még egy programajánlat 2015-re: vegyetek elő egy olyan kötelező olvasmányt, amit annak idején kihagytatok. Épp itt az ideje, hogy bepótoljátok az elmaradásotokat. Ha pedig volt olyan középiskolai olvasmányotok, amely nagy hatással volt rátok, bátran olvassátok el újra. Egészen más lesz felnőtt fejjel elolvasni például A kis herceget. Tíz könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt befejezed a középiskolát.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!