szerző:
Eduline

Mozgalmat indítottak az ELTE bölcsészkarának hallgatói önkormányzatával elégedetlen hallgatók, „kiáltványukat” hétfő...

Hallgatói fórum januárban. Mozgalmat indítottak a HÖK működésével elégedetlen ELTE-sek
©

Mozgalmat indítottak az ELTE bölcsészkarának hallgatói önkormányzatával elégedetlen hallgatók, „kiáltványukat” hétfő reggel hozták nyilvánosságra blogjukon. A mozgalom tagjai - volt, jelenlegi és leendő HÖK-képviselők - vállalják, hogy minden fórum előtt kikérik a hallgatók véleményét, "véleményünket megalkuvás nélkül képviselni fogjuk a HÖK valamennyi szintjén, illetve az oktatókkal, egyetemi vezetőkkel és a kormányzattal szemben is", és ellenezni fognak minden olyan rendelkezést, amely a HÖK elnökének, elnökségének kezébe "túlzott hatalmat adna".

„Meg kell teremtenünk a HÖK működésének teljes nyilvánosságát, mert kizárólag így garantálható, hogy képviselőink valóban a választók akarata szerint dolgozzanak. Kezdeményezzük ezért, hogy a hallgatók minden hallgatói önkormányzati ülésről (küldöttgyűlés, elnökségi ülés, IK, SZHÉK ülések) előzetes tájékoztatást, a döntéshozatal során pedig felszólalási jogot kapjanak. Kezdeményezzük továbbá a zárt ülések lehetőségének megszüntetését. Fontosnak tartjuk a megszületett döntések és a gazdálkodási adatok nyilvános közzétételét, az elnökségtől független hallgatói média létrehozását” - írják.

A kiáltványban az áll, hogy a hallgatói önkormányzat tevékenységét méltatlannak tartják a bölcsészkarhoz, mert „nem volt képes ellensúlyozni a kormányzat értelmiség- és bölcsészellenes beszédmódját”. „Méltatlannak, mert vezetősége a képviselői munka során egy szélsőjobboldali párt érdekeitől korrumpálódott, mert listázta a hallgatókat és feljelentette az oktatókat, így megsértette a hallgatók emberi méltóságát és az oktatók oktatási szabadságát” – írják.

A hallgatók szerint súlyos felelősség terheli a HÖK több vezetőjét is, de hogy a helyzet idáig fajulhatott, abban szerepet játszottak a HÖK működésére vonatkozó szabályozás hiányosságai is.