szerző:
Eduline

Még az Európai Unió is felszólította a kormányt, hogy a diákok számára is legyen biztosított a szabadnap. Mindössze négy hónapig, most visszavonták a diákok jogát a szabadnapokhoz.

©

A Munka törvénykönyvének 2012-es módosítása nem biztosított szabadnapot a munkaszövetkezeten keresztül dolgozó hallgatóknak, hogy szabadnapot vegyenek ki. Emiatt az EU kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarországgal szemben.

Hogy a kormány elkerülje az uniós szankciókat, ezért a 2017-es költségvetés módosításával a diákmunkások szabadságát beépítette a szövetkezetekről szóló törvénybe - írja az Adózóna. Ám mindössze négy hónapig járt innentől kezdve a szabadnap minden ledolgozott 13 nap után a hallgatóknak, ugyanis egy újabb törvénymódosítással elérték, hogy

2017. január 1-jétől csak a személyes közreműködést teljesítő, nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonyban nem álló személyek esetén alkalmazandók az Mt. szabadságra vonatkozó rendelkezései.

A hallgatók többsége nappali tagozaton folytatja tanulmányait, tehát széles rétegeket érint. Ők ráadásul pont azok, akik a szorgalmi időszakban a legtöbb tárggyal rendelkeznek, vagyis nagyon nagy segítséget jelentene akár csak kéthetente is egy-egy szabadnap számukra, nem is beszélve a vizsgaidőszakról.

Így Magyarország lényegében visszajutott ahhoz a kiindulási állapothoz, amiért az EU kötelezettségszegési eljárást indított.

Diákmunkát kerestek? Itt nézzetek körül.