szerző:
Eduline

Jókora ökörségek kerültek egy egyetemi tankönyvbe. Te milyen csillagjegy alatt szüretelsz gyógynövényt?

A nemrég alkalmazott tudományok egyetem rangot kapott Eszterházy Károly Egyetem (korábban főiskola) egyik képzéséhez készült az a gyógynövény- és drogismereti tankönyv, amely a napokban kiverte a biztosítékot a témában jártas szakemberek körében - írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint a néhány éve TÁMOP konstrukció keretében készült kiadványban olyan megállapítások is találhatók, amelyekkel általában a tudománytalan álhíreket terjesztő alternatívmedicina-oldalakon találkozhat az olvasó. Ezek persze önmagukban viccesek is lehetnének, de veszélyes marhaságokat is tartalmaznak.

A rákkeltő és májkárosító fekete nadálytövet belsőleg fogyasztani például szigorúan tilos, a könyv szerint azonban nem veszélyesebb, mint egy mogyoróvajas szendvics, ráadásul az alkohol is rákkeltő, mégis fogyasztjuk - állítja a könyv.

Csupor Dezső farmakognóziai szakgyógyszerész, a Szegedi Tudományegyetem docense, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke hihetetlennek és megmosolyogtatónak nevezte a könyv egyes állításait.

A könyv szerint a gyógynövények gyökérrészeit teliholdnál, újholdnál és fogyó holdnál érdemes gyűjteni, tavasszal vagy ősszel, napkelte előtt vagy napnyugta után. Sőt, az sem mindegy a hatás szempontjából, milyen csillagjegy alatt gyűjtik be a növényeket - hangsúlyozzuk, ez egy egyetemi tankönyv állítása.