szerző:
Eduline

Még nem készült el a diákigazolványotok? Milyen igazolással lehet igénybe venni az utazási kedvezményeket? Mire kell odafigyelni bérletvásárláskor? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Az új diákigazolvány. Sokaknak nem érkezett még meg, ők addig igazolással utazhatnak
©
Ma már sehol nem fogadják el az iskolalátogatási igazolást, ezért a tanulmányi osztályon mindenképpen jelezzétek, hogy a közlekedési kedvezmények miatt kértek igazolást.

Az utazási kedvezményeket kizárólag az iskola, egyetem vagy főiskola által kiadott, eredeti aláírással és bélyegzővel hitelesített "központi" igazolással vehetitek igénybe, ha még nem érkezett meg a diákigazolványotok.

Fontos, hogy az igazolás csak hatvan napig érvényes - utána újat kell kérnetek. Ha a dokumentum nem felel meg a jogszabályi előírásoknak (például nem tartalmaz minden információt, nincs rajta pecsét vagy aláírás), a jegyvizsgáló jegyzőkönyvet állít ki: ha például vasúttal utaztatok, az érvényes igazolást 15 napon belül lehet bemutatni bármelyik  jegypénztárban, 1300 forintot azonban ilyenkor is fizetni kell. Ha ezt nem teszitek meg, nyolcezer forint pótdíjat számolnak fel. Október óta fokozottan ellenőrzik a diákigazolványok érvényességét, úgyhogy érdemes odafigyelni, megfelelő igazolvánnyal veszitek-e igénybe a kedvezményeket - összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Ha nem diákigazolvánnyal, hanem igazolással vásároltok bérletet, az ellenőröknek egyszerre három iratot kell bemutatni: a tanulói jogviszony igazolását, a bérletet és a személyi igazolványt, a három csak együtt jogosít a kedvezmény igénybe vételére.